Premium Lock Arm of rijk, iedereen moet kunnen vertrouwen op de overheid

08 september 2022Leestijd: 2 minuten
Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) tijdens het Tweede Kamerdebat over compensatie van spaarders voor de onrechtmatig verklaarde vermogensrendementsheffing. Foto: ANP

Hoe betrouwbaar is een overheid die meent dat zij zonder gevolgen jarenlang een belasting mag innen die volgens de hoogste rechter onrechtmatig is? Een overheid die ook door de Toeslagenaffaire steeds minder vertrouwen wekt bij de burger, zou toch juist haar best moeten doen om dat vertrouwen te herstellen, schrijft Joan Zijerveld.

Geen compensatie voor meer dan twee miljoen spaarders. Die boodschap verkondigt het kabinet op Prinsjesdag, als gelekte berichten daarover kloppen. Een wrange boodschap. De Hoge Raad oordeelde in december 2021 dat de box 3-heffing in strijd is met het Europese mensenrechtenverdrag, maar het kabinet haalt daarover (waarschijnlijk) de schouders op.

Spaarders maakten tussen 2017 en 2021 nauwelijks of zelfs een negatief rendement met hun vermogen, maar zij werden met een heffing over fictieve inkomsten toch zwaar belast. In mei van dit jaar oordeelde de Hoge Raad dat alleen de 60.000 spaarders die bezwaar hebben gemaakt tegen de box 3-aanslag, recht hebben op compensatie. Spaarders die geen bezwaar maakten, hoeven niet te worden gecompenseerd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw