Nee, dat mannen kunnen menstrueren is juist desinformatie

23 maart 2022Leestijd: 5 minuten
Jonge vrouw koopt artikelen voor menstruatie. foto: Patricia Rehe / Hollandse Hoogte

Het Maastrichtse universiteitsblad Observant werd in januari slachtoffer van een cyberaanval uit ‘feministische’ hoek. De reden? Observant durfde te stellen dat ‘vrouwen’ menstruatiemateriaal gebruiken. Dit terwijl de claim dat mannen menstrueren in principe desinformatie is, zo stelt criminoloog Bart Collard op EW Podium.

Bart Collard (1988) heeft een master opsporingscriminologie afgerond. Momenteel volgt hij een master contraterrorisme in Israël. Tevens werkt hij aan een proefschrift over islamitisch terrorisme aan de Universiteit Leiden.

EW Podium publiceert opinies van jonge schrijvers, die vanuit eigen onderzoek, expertise of werkervaring bijdragen aan het debat. Plaatsing hoeft geen redactionele instemming te betekenen.

Mag de waarheid altijd worden gezegd? Veel mensen zijn geneigd om daarop bevestigend te antwoorden. Mogen onwaarheden worden uitgesproken? Meestal wel, maar niet altijd. Zo is meineed (onder ede opzettelijk niet de waarheid vertellen in een juridisch proces) terecht strafbaar gesteld. Onbewust verspreide onwaarheden worden misinformatie genoemd; bewust verspreide onwaarheden, met de intentie om kwaad te doen, worden desinformatie genoemd. Mis- en desinformatie zijn vaak echter niet strafbaar.

Voorlopige waarheden

Maar hoe bepalen we dan wat waar en onwaar is? Daarvoor gebruiken we primair onze zintuigen. We meten door het doen van observaties. Aan de hand van die observaties kunnen we theorieën bedenken. Dergelijke theorieën kunnen weer leiden tot nadere metingen, die de theorieën kunnen ontkrachten of bevestigen, waarop het proces opnieuw begint na een evaluatie. Dit is een gesimplificeerde uitleg van wat de empirische cyclus wordt genoemd. Filosoof Karl Popper pleitte ervoor om van ‘voorlopige waarheden’ te spreken. Een idee kan op basis van zo’n empirische cyclus waar zijn, tot het tegendeel bewezen wordt. Falsificatie, het zoeken naar observaties die dat tegendeel bewijzen, zou de kern van de wetenschap en de vooruitgang moeten zijn.

Toch zien we in Nederland ook bewegingen die zich niet zozeer om waarheidsvinding bekommeren. Wie ‘woke’ is volgt eerder het gevoel of de emotie in plaats van de rede. Zoals Ayaan Hirsi Ali stelde: te veel zinnen beginnen met ‘I feel’. Het lijkt erop dat van alle ‘kwetsbare’ groepen dit het meest speelt onder transgenders (nee, uiteraard niet bij iedereen). Toen comedian Dave Chappelle grapte dat de ‘vagina’s’ van transgenders een beetje zo zijn als vleesvervangers en dat niet mensen maar vrouwen baby’s baren, was het hek van de dam. Er werd opgeroepen om Chappelle’s shows te verwijderen van Netflix. Toen schrijfster J.K. Rowling schreef dat vrouwen menstrueren werd zij beschuldigd van transfobie.

De feministen van Maastricht

Afgelopen week maakte Observant, het studentenblad van de Universiteit Maastricht, bekend dat zijn website in januari enkele dagen plat heeft gelegen als gevolg van DDos-aanvallen. Geenstijl schrijft op basis van de berichtgeving voorzichtig dat het erop lijkt dat Feminists of Maastricht (FOM) achter de aanvallen zit. Wie het verhaal van Observant leest, zal wellicht hetzelfde vermoeden.

Transgenders

Lees ook deze column van Geerten Waling: Verlos transgenders van activisten

Na de cyberaanval hebben de anonieme daders een e-mail verzonden met een uitleg over de reden van de aanval. Observant werd daarin beschuldigd van ‘valse journalistiek en hatelijke opinieartikelen’:

Het blad zou een podium aan ‘extreemrechts’ bieden. Ook wordt de redactie ‘racisme’ en ‘transfobie’ verweten. Wie ‘mensen pijn doet’, kan hetzelfde terugverwachten, luidt de boodschap. Als Observant opnieuw iets publiceert dat niet naar hun zin is, halen ze de site wederom uit de lucht, waarschuwen ze.

Kort daarvoor had Feminists of Maastricht het universiteitsblad ook al beschuldigd van transfobie. In een kort nieuwsbericht over gratis tampons en maandverband op de universiteit schreef Observant dat het idee was dat iedereen over menstruatiemateriaal moet kunnen beschikken, ook ‘wanneer vrouwen niet genoeg geld hebben om tampons en maandverband te kopen.’ FOM viel hier over het woord ‘vrouwen’. Niet vrouwen menstrueren, maar mensen, zo luidde het argument van FOM, die hierin meteen transfobie zag. Toen Observant dit niet wilde aanpassen, dreigde FOM haar gemeenschap te ‘mobiliseren’.

Dat alleen meisjes en vrouwen menstrueren is ‘desinformatie’

Op een website die gericht is op de ‘shocking events’ tussen FOM en Observant schrijven anonieme Maastrichtse ‘feministen’ in een artikel dat menstruatie zien als iets vies, als een taboe, ongewenste gevolgen heeft:

This leads to so much misinformation on menstruation and perhaps the biggest mistake we commit is to talk about periods as something that happens to ‘girls’ and ‘women’ only.

Het gebruik van de term misinformatie heeft hier iets ironisch. Wie de biologie volgt, concludeert immers dat slechts meisjes en vrouwen menstrueren (ogenschijnlijk zijn mensen die interseksueel geboren zijn een uitzondering). Wie het tegendeel beweert, verspreidt mis- of desinformatie.

Deze feministen benoemen dat ze onze taal willen veranderen; we moeten inclusief taalgebruik hanteren. Het voordeel is dat dat heel eenvoudig is:

When you see menstrual products available in bathrooms you can think: ‘Cool! In this bathroom, all people who menstruate can find pads and tampons available!’.

Uit dit citaat blijkt echter dat de schrijvers niet ‘slechts’ willen dat ons woordgebruik verandert. Nee, we horen ook onze gedachten te veranderen. De woke-feministen willen dat zelfs onze gedachten inclusief zijn, en dus genderneutraal. Menstruatiecups zijn niet voor vrouwen en condooms moeten we niet meer met mannen associëren. Ze willen onze gedachten herprogrammeren.

Het transgeweld moet niet worden geaccepteerd

Wellicht heeft het voorgaande iets lachwekkends, maar eigenlijk zou het tegendeel moeten gelden. Deze ‘feministen’ zijn exclusief, ze sluiten iedereen uit die anders naar de wereld kijkt dan zij. Zij ‘liken’ socialmediaberichten die de DDos-aanvallen goedkeuren en er wordt gedreigd met nieuwe aanvallen, zo stelt Observant. Tegen strafbare feiten moet worden opgetreden. Maar wellicht nog belangrijker is waar dit geschil inhoudelijk over gaat.

Cover Elsevier Weekblad editie 3 2020 Nikkie de Jager. "Je sekse kies je zelf "

Lees ook dit omslagverhaal: Je sekse kies je tegenwoordig zelf

Ayaan Hirsi Ali stelt dat door misleiding – desinformatie dus – de rechten van vrouwen en kinderen die transoperaties ondergaan worden afgenomen, waarbij ‘onomkeerbare schade’ wordt aangericht. Zij legt uit hoe puberende meisjes in Amerika wordt aangepraat dat zij wellicht in het verkeerde lichaam zitten, met alle gevolgen van dien. De woke-gekte draaft echter in volle vaart door. Het is goed dat Observant zijn rug recht heeft gehouden. Het transgeweld van deze doorgeslagen feministen moet niet worden geaccepteerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.