Premium Lock Waarom houden we toch zo van alcohol?

08 juni 2018Leestijd: 3 minuten
Foto: unsplash

De schadelijke effecten van alcohol staan weer in de belangstelling. Maar waarom houden we eigenlijk zo van drank?

Afgelopen maand woedde er in de media een stevig debat over de vraag of alcohol nu wel of niet vanaf het eerste glaasje al schadelijk is voor de gezondheid. Zonder op de technische details in te gaan, valt er een nuchtere conclusie te trekken: alcohol drinken we niet voor onze gezondheid, maar omdat we ervan genieten. Hoe komt het eigenlijk dat alcohol zo onweerstaanbaar is en we het zijn gaan zien als een van de belangrijkste sociale smeermiddelen?

Als we het hebben over alcohol, gaat het chemisch gezien over het molecuul ethanol (C₂H₆O). Wanneer we het consumeren, wordt het via onze maag en dunne darm opgenomen in onze bloedbaan en afhankelijk van hoeveel er in de maag zat, bereikt het na ongeveer 10 minuten de hersenen.

Minder remmingen om te gaan dansen

In tegenstelling tot veel andere drugs heeft alcohol een aspecifiek effect. Het bindt aan allerlei receptoren in de hersenen waardoor die meer open- of juist dichtgaan. Het remt daar de afgifte van de stimulerende signaalstof glutamaat en stimuleert de afgifte van het kalmerende GABA, waardoor we minder logisch redeneren en emoties minder beheersen. En het stimuleert de aanmaak van serotonine en dopamine in de hersenen, waardoor onze stemming verbetert en we een fijn gevoel krijgen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw