Studiekeuze Premium Corner

Dit is een goede tijd om te gaan studeren

28 april 2020Leestijd: 5 minuten

Open dagen op campussen van hogescholen en universiteiten zijn door corona afgelast. En het is nog lang niet zeker of de nieuwe lichting studenten vanaf september terechtkan in de collegebanken of dat online lessen en tentamens komend collegejaar tot het ‘nieuwe normaal’ behoren. Toch is het nu niet slim om eerst een tussenjaar in te lassen en de studiekeuze uit te stellen tot de crisis voorbij is. Voor wie dat nog niet heeft gedaan: schrijf je zo snel mogelijk in voor een opleiding, want het is een goede tijd om te studeren.

De uiterste aanmelddatum voor een opleiding aan een hogeschool of universiteit is uitgesteld van 1 mei tot 1 juni. Minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven (D66), gaf de havisten, vwo’ers en mbo’ers een maandje extra bedenktijd omdat de scholieren zich mogelijk meer focussen op het hier en nu, dan op de studie die ze vanaf 1 september willen doen. Veel aspirantstudenten hebben zich gelukkig al via de website Studielink aangemeld voor een opleiding, maar traditiegetrouw stellen veel twijfelaars hun definitieve keuze uit tot het allerlaatste moment. Is het nu wel verstandig om aan een opleiding te beginnen terwijl er zoveel onduidelijkheid is over hoe het onderwijs eruit komt te zien? En is het mogelijk om een weloverwogen keuze te maken nu het niet mogelijk is om een kijkje te nemen op een universiteit of hogeschool?

 

Beste studies online

Zie elsevierweekblad.nl/bestestudies voor alle resultaten van het onderzoek Beste studies

  • Vergelijk 2.172 bachelor en masteropleidingen
  • Waar zijn studenten het meest tevreden?
  • Feiten en cijfers over opleidingen en studenten
  • Wat zijn de baankansen na afstuderen?

Comfortabele positie

Het uitstellen van de studiekeuze tot na corona of tot de mogelijke economische nasleep achter de rug is, heeft weinig zin. Het is immers onduidelijk hoelang het hoger onderwijs maatregelen treft om het virus te temmen. De gevolgen van de pandemie voor de economie en arbeidsmarkt zijn ook niet te voorspellen. Hoe dan ook hebben weinig Nederlanders zo’n comfortabele positie als studenten. Als andere inkomsten voor studie en levensonderhoud wegvallen, kunnen zij rentevrij geld lenen en jarenlang doen over de aflossing van hun schuld, bovendien naar rato van hun inkomen. Nu landen op slot zitten en bijbanen in onder meer horeca al dan niet tijdelijk zijn weggevallen, is het in elk geval niet slim om een tussenjaar te nemen om te gaan reizen of om geld te verdienen.

Er lijkt weinig reden tot paniek over de continuïteit van studies. Uit de resultaten van een enquêteonderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) waarover EW publiceerde, blijkt dat slechts 10 procent van de studenten het afstandsonderwijs niet toegankelijk vindt. Studenten kunnen zelfs voordelen noemen van de noodgedwongen thuisstudie. Zo blijken docenten beter bereikbaar voor overleg en studenten vinden het makkelijker om zelf hun tijd in te delen. Hogescholen en universiteiten zijn druk bezig om studievertraging van de huidige studenten tegen te gaan, maar volgens de meeste ondervraagde studenten geven zij nog onvoldoende informatie over hoe hun studieloopbaan zal veranderen door corona.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.