De kracht van meester-microscopist Antoni van Leeuwenhoek was dat hij buitenstaander bleef, blijkt uit knappe nieuwe biografie.
Het valt de inwoners van de vinexwijk in Berkel en Rodenrijs niet aan te rekenen, mochten zij niet beseffen dat zij op historische grond leven. De nieuwbouw noch de aangeharkte plantsoenen of de kaarsrechte recreatieplas roepen associaties op met de gebeurtenis die zich hier in september 1674 voltrok.
In die maand was een Delftse ambtenaar met zijn bootje naar het moerasgebied bij Rotterdam gevaren, vermoedelijk om te assisteren bij een landmeting. Voordat de thuisreis werd hervat, dompelde hij een flesje in het Berkelse Meer. Thuis bracht hij het water voor de lens van zijn zelfgebouwde microscoop.
Auteur: Dirk van Delft
Titel: Onzichtbaar leven
Uitgever: Prometheus
Pagina’s: 328
Prijs: € 27,50
En toen, zo schrijft Dirk van Delft in zijn eind mei verschenen biografie Onzichtbaar leven, stapte Antoni van Leeuwenhoek een nieuwe wereld binnen. Hij ontmoette er diertgens zonder naam die niemand eerder had gezien.
Hoe kon een ongeschoolde mandenmakerszoon uitgroeien tot pionier van de microbiologie, wiens waarnemingen en methodes de wetenschap impulsen gaven waarvan ze nog eeuwen zou profiteren? Van Leeuwenhoek (1632-1723) eindigde in 2004 nota bene als vierde in de verkiezing van Grootste Nederlander.
Afgeschilderd als een mislukte wetenschapper
Laden…
Word abonnee en lees direct verder
Al vanaf € 9,60 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u abonnee en hebt u al een account?
Log dan hier in
Verder lezen?
U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.
Er ging iets fout
Uw sessie is verlopen
Wilt u opnieuw inloggen
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.
Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.