Onderzoek Premium Corner

Studie & Werk 2022: met deze studies wacht een mooie toekomst

30 juni 2022Leestijd: 9 minuten

De arbeidsmarkt is uit balans: afgestudeerden vinden snel werk, maar salaris en baanzekerheid blijven achter. Er is schaarste, toch is niet iedereen gewild. Studie & Werk biedt al 25 jaar uitzicht op een verstandige studiekeuze.

Inhoudsopgave

  1. Ontwikkeling op de arbeidsmarkt

  2. 25 jaar studie & werk

  3. Uitschieters

1. Ontwikkeling op de arbeidsmarkt

Dat jonge aanwas gewild is op de arbeidsmarkt, blijkt uit de korte tijd tussen het behalen van een bachelor- of mastertitel en de eerste baan: na een korte stagnatie in coronatijd zette de dalende trend in zoekduur naar werk door, tot onder pre-coronaniveau.

Luister ook de podcast met Ruud Deijkers over dit onderzoek:

Er mag worden verwacht dat de carrièrestarters op alle fronten de wind mee hebben. Maar in de primaire arbeidsvoorwaarden – salaris en vast contract – is daarvan vooralsnog weinig te merken. Voor pas afgestudeerde academici uit de medische hoek en hbo’ers afkomstig van gamma-studies nam de baanzekerheid zelfs iets af. Terwijl een goed inkomen en (bij de bank aantoonbare) vastigheid nu juist zo gewenst zijn met de inflatie en huizenschaarste.

Sinds 1997 temperaturen EW en SEO Economisch Onderzoek de arbeidsmarkt voor hbo’ers en academici (zie ‘25 jaar Studie & Werk’). Toen al werd loepzuiver aangetoond dat je sterker staat met een technische opleiding of econometrie dan met pak ’m beet kunstgeschiedenis of archeologie.

Duwtje in goede richting

Op een krappe arbeidsmarkt, waarvan nu sprake is, is het zaak om arbeid optimaal in te zetten. Anders gezegd: laat geen arbeidspotentieel onbenut. Scholieren zijn vrij om elke studie te kiezen – mits er plek is en ze geschikt zijn – maar de cijfers en feiten uit Studie & Werk kunnen een duwtje in de goede richting geven. Het zou zonde zijn als zij studies over het hoofd zien die aansluiten bij hun capaciteiten en interesses en waar de maatschappij ook nog eens behoefte aan heeft.

Voor hogescholen en universiteiten komen de onderzoeksresultaten ook van pas: zij weten op welke studies zij moeten inzetten of waar ze beter op de rem kunnen trappen, bijvoorbeeld met numeri fixi of door af te zien van het optuigen van een nieuwe opleiding.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,60 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.