kennis Premium Corner

Hoe een kunstenaar de discussie op gang bracht over afval in de zorg

02 augustus 2022Leestijd: 4 minuten

Kunstenaar Maria Koijck hoopt met haar projecten een discussie op gang te brengen. ‘Ik laat het afval op een prettige manier zien.’

Zes vuilniszakken vol handschoenen, schorten, slangen, spuitjes en andere medische hulpmiddelen. Die stonden kunstenaar Maria Koijck (57) op te wachten nadat ze eind 2020 een borstreconstructie had ondergaan in het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Het medische team dat haar had geopereerd, had al dat afval verzameld, op haar verzoek.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Het vormde een belangrijk onderdeel van een kunstproject van Koijck, die als kunstenaar al vijftien jaar de ‘afvalproblematiek’ als thema gebruikt. ‘Een jaar eerder had ik de diagnose borstkanker gekregen en daarvoor moest ik een vol­ledige borstamputatie ondergaan,’ zegt Koijck. ‘Toen ben ik me doodgeschrokken van de hoeveelheid disposables die werd gebruikt in de zorg.’ Dat was in haar tijd – ze volgde ooit de verpleegkunde­opleiding – wel anders. Toen werd meer materiaal hergebruikt en werd niet voor elk wissewasje een paar plastic handschoenen aangetrokken. ‘We wasten gewoon steeds goed onze handen.’

Hoeveel afval kost het nu wel niet om mij te genezen – ‘want dat ben ik gelukkig’ – vroeg ze zich dan ook af. En kan dat echt niet wat minder? Koijck besloot te vragen of ze het afval van haar tweede operatie, een borstreconstructie, mocht gebruiken voor een kunstproject. Het medisch team stemde daarmee in, al merkte Koijck in eerste instantie wel wat weerstand. ‘Mijn chirurg was verbaasd over de vraag, maar nadat we een kop koffie hadden gedronken en ik het had uitgelegd, vond ze het een goed idee. Ze waarschuwde wel. Ze zei dat ik versteld zou staan van de hoeveelheid afval die bij een operatie komt kijken.’

Zes vuilniszakken vol werden dat er dus uiteindelijk, na een operatie van tien uur en vier dagen verblijf in het ziekenhuis. Met het materiaal maakte Koijck een indrukwekkende video waarin ze het afval in cirkels uitstalt en vervolgens zelf te midden ervan gaat liggen. Haar belangrijkste doel: de discussie over de grote hoeveelheid afval in de zorg op gang brengen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zo’n 60 procent van de gebruikte spullen zijn van wegwerpmateriaal

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.