Egyptoloog Premium Corner

Marleen Reynders: ‘Voor de exodus bestaat geen bewijs’

09 augustus 2022Leestijd: 5 minuten

De Vlaamse egyptoloog Marleen Reynders betoogt in een kloeke studie dat de uittocht van de Joden uit Egypte een fabel is. Zij hebben het Beloofde Land nooit verlaten.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Het is een van die onvergetelijke Hollywoodklassiekers: De Tien Geboden. De spektakelfilm uit 1956 van Cecil B. DeMille brengt het leven in beeld van Mozes, zoals dat min of meer wordt verteld in het bijbelboek Exodus. De profeet wordt als baby door zijn moeder in een mand langs de oever van de Nijl geplaatst, omdat de kwaadaardige farao van Egypte de opdracht heeft gegeven alle mannelijke pasgeborenen van zijn opstandige Israëlitische slaven te doden.

Het kind wordt gevonden en geadopteerd door een Egyptische prinses, groeit op aan het hof, maakt carrière als generaal, wordt verbannen naar de woestijn als zijn afkomst bekend wordt en krijgt bij de berg Sinaï van God te horen dat hij zijn volk uit de slavernij moet bevrijden.

Deze opdracht voert hij doortastend uit na de Egyptenaren met tien verschrikkelijke plagen schrik te hebben aangejaagd. Visueel hoogtepunt van de film is het moment waarop Charlton Heston in de machtige gedaante van Mozes met goddelijke assistentie de Rode Zee splijt om de uittocht mogelijk te maken.

Mozes splijt de Rode Zee om zijn volk uit slavernij te bevrijden

Reynders heeft een grote fascinatie voor het oude Egypte

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.