Bram Vervliet Premium Corner

Angst als goede en slechte raadgever

23 januari 2023Leestijd: 4 minuten

De Belgische psycholoog Bram Vervliet schreef een boeiend en optimistisch boek over waarvoor we terecht en onterecht bang zijn.

Jaap van Ginneken schreef over massapsychologie : De eeuwige angst voor de ondergang

‘Ze zouden angst moeten verbieden.’ Deze wens van Loretta Schrijver stond vorig jaar op 16 december prominent op de voorpagina van het AD. In een interview vertelde de presentatrice wat haar tot deze hartenkreet inspireerde. We maken ons voortdurend zorgen om van alles en nog wat, zei ze, we zijn steeds bang dat dingen misgaan. Het is vaak angst voor iets onbekends dat zich uiteindelijk helemaal niet voordoet. De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest.

Als Schrijver een intellectuele indruk had willen maken, had ze Franklin D. Roosevelt kunnen citeren. ‘The only thing we have to fear is fear itself,’ betoogde de Amerikaanse president in zijn inauguratierede in maart 1933: het enige waarvoor we hoeven te vrezen, is vrees zelf. Later, tijdens zijn State of the Union in 1941, noemde Roosevelt ‘vrijwaring van vrees’ een van de fundamentele vrijheden die voor ieder mens zouden moeten gelden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vrijwaring van vrees is geen realistische doelstelling

Laden…

Angst

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.