De Belgische psycholoog Bram Vervliet schreef een boeiend en optimistisch boek over waarvoor we terecht en onterecht bang zijn.
Jaap van Ginneken schreef over massapsychologie : De eeuwige angst voor de ondergang
‘Ze zouden angst moeten verbieden.’ Deze wens van Loretta Schrijver stond vorig jaar op 16 december prominent op de voorpagina van het AD. In een interview vertelde de presentatrice wat haar tot deze hartenkreet inspireerde. We maken ons voortdurend zorgen om van alles en nog wat, zei ze, we zijn steeds bang dat dingen misgaan. Het is vaak angst voor iets onbekends dat zich uiteindelijk helemaal niet voordoet. De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest.
Als Schrijver een intellectuele indruk had willen maken, had ze Franklin D. Roosevelt kunnen citeren. ‘The only thing we have to fear is fear itself,’ betoogde de Amerikaanse president in zijn inauguratierede in maart 1933: het enige waarvoor we hoeven te vrezen, is vrees zelf. Later, tijdens zijn State of the Union in 1941, noemde Roosevelt ‘vrijwaring van vrees’ een van de fundamentele vrijheden die voor ieder mens zouden moeten gelden.
Vrijwaring van vrees is geen realistische doelstelling
Laden…
Angst
Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u abonnee en hebt u al een account?
Log dan hier in
Verder lezen?
U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.
Er ging iets fout
Uw sessie is verlopen
Wilt u opnieuw inloggen
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.
Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.