kennis

Beste studies 2015: kiezen voor kwaliteit

23 september 2015Leestijd: 4 minuten

Dit najaar kiezen vwo’ers en havisten weer een opleiding aan hogeschool of universiteit. Hoe zoek je slim een passende studie, waar is het onderwijs goed, hoe zit het met de kansen op werk?

Examenkandidaten van havo en vwo moeten zich uiterlijk 1 mei via de website Studielink van de overheid hebben aangemeld voor een studie. Nog voor de examens beginnen.

Dat betekent dus drukke tijden voor de aanstaande studenten, temeer daar allerlei wetten en regels drastisch zijn veranderd. Het onderzoek Beste studies van Elsevier en ResearchNed biedt informatie en praktische hulp bij de studiekeuze.

Die vervroegde aanmelddatum is er niet voor niets. Zo hebben student en opleiding tijd om te onderzoeken of ‘ze’ bij elkaar passen. Beter dan er na een jaar of wat achter te komen dat het toch geen goede ‘match’ is. Het switchen van opleiding betekent dan kostbaar tijdverlies.

Dat telt des te zwaarder door de grootste verandering dit jaar: de basisbeurs bestaat niet meer. Studenten moeten nu alle studiekosten zelf betalen en voor de meesten betekent dat lenen. Dus is het niet alleen slim om een passende studie te vinden, maar ook om er een te kiezen die kwaliteit biedt voor het geld.

Verstandige havisten en vwo’ers denken al voor het examenjaar na over welke richting zij op willen. Maar hoe te kiezen? De weg naar een geslaagde studiekeuze bestaat uit vijf stappen. De eerste stap voor elke scholier is nagaan: wat kan ik? Voor welke vakken haal ik hoge cijfers? Wat zijn mijn sterke en zwakke eigenschappen?

Stap twee is misschien wel de lastigste: antwoord vinden op de vraag: wat wil ik? Voor nuttig advies en praktische tips kunnen zij terecht bij Elseviers hulp bij studiekeuze, te down­loaden via bestestudies.elsevier.nl.

Zoektocht

De derde stap is de zoektocht naar de opleiding die het beste past bij de persoonlijke capaciteiten en interesses. Daarna is de vierde stap logisch: wat zijn de mogelijkheden na het behalen van het diploma? Op bestebanen.elsevier.nl is voor 110 opleidingen in het hoger onderwijs na te gaan hoe de kansen zijn op de arbeidsmarkt.

Is het besluit eenmaal genomen, dan is het tijd voor de vijfde en laatste stap: het kiezen van de hogeschool of universiteit met de beste opleiding. Het onderzoek Beste studies van Elsevier en onderzoeksbureau ResearchNed uit Nijmegen biedt hiervoor alle nodige achtergrondinformatie.

Op bestestudies.elsevier.nl zijn 2.140 studies vergeleken, vrijwel alle opleidingen. De basis voor de vergelijking is de Nationale Studenten Enquête. Eerder dit jaar zijn zo’n 700.000 studenten benaderd om hun oordeel te geven over het onderwijs, de docenten, de faciliteiten, interne organisatie en communicatie aan hun opleiding.

Per opleiding is verder nuttige informatie  te vinden over het percentage studieswitchers, veelgekozen vervolgstudies en het percentage studenten dat binnen de gestelde tijd plus een jaar afstudeert. Op de website staat ook gedetailleerde kwaliteitsinformatie over 715 masteropleidingen en researchmasters.

Een geschikte opleiding vinden is al een klus, maar schoolverlaters krijgen te maken met nog meer lastige beslissingen. Hoe komen ze aan geld? Is er tijd voor bijbaantjes? Verdient het aanbeveling lid te worden van een vereniging? Daarom behandelt Elsevier zeven grote ­dilemma’s voor de student (lees hier).

Wat is er nieuw?

 

  • Basisbeurs afgeschaftDe basisbeurs is vervangen door een studielening of ‘studievoorschot’. De aanvullende beurs voor kinderen van ouders met een laag inkomen blijft ­bestaan. De maximale aanvulling bedraagt 378 euro per maand. Studenten mogen onbeperkt bijverdienen.
  • Langer aflossenDe aflostijd is verlengd van 15 naar 35 jaar. Afgestudeerden lossen per maand van elke euro die zij boven het minimumloon verdienen hooguit 4 cent af. Dat was 12 cent.
  • Tweede studie duurderWie na het behalen van een diploma een tweede bachelor- of masteropleiding wil volgen, betaalt de kostprijs. Dat is meestal meer dan het wettelijke collegegeld voor de eerste studie (1.984 euro) in 2016.
  • Aanmelden voor 1 meiStudenten moeten zich voor 1 mei aanmelden. Zij hebben dan recht op een ‘studiekeuzecheck’ en kunnen tot 1 september een andere studie kiezen. Opleidingen mogen studenten weigeren die zich te laat inschrijven.
  • Minder vrijblijvendSteeds meer opleidingen stellen aanvullende toelatingseisen. Dat geldt zowel voor bachelor- als masteropleidingen. Zogeheten ‘doorstroommasters’ waartoe studenten met een universitaire bacheloropleiding automatisch toegang krijgen, verdwijnen. Masteropleidingen mogen aan alle studenten eisen stellen, bijvoorbeeld dat ze gemiddeld een 7 haalden voor tentamens.
    Met ingang van het studiejaar 2017-2018 wordt de loting voor opleidingen afgeschaft. De instellingen gaan voortaan selecteren op basis van eigen criteria.

Belangrijke data

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.