Premium Lock Mijn voorspellingen voor 2022: Baudet wordt dansleraar

31 december 2021Leestijd: 4 minuten
Simon Rozendaal heeft voor zijn voorspellingen even in de glazen bol gekeken. Foto: ANP

In mei wordt Ajax – Bayern München afgelast, omdat er in het veld een geelgestreepte aardkruiper is aangetroffen. In september zijn de opiniepeilingen voor FVD zo dramatisch dat Thierry Baudet en Willem Engel stuivertje wisselen: Baudet wordt dansleraar en Engel fractieleider. Simon Rozendaal met zijn voorspellingen voor een saai en voorspelbaar 2022.

Het is moeilijk om iets verstandigs over de toekomst te zeggen. Nu is de opzet van dit nummer nou net om vooruit te blikken op 2022 en dus wordt ook van mij verwacht dat ik iets verstandigs over de toekomst zeg.

Gelukkig is de toekomst niet nieuw voor me. Voor de achterpagina van NRC Handelsblad maakte ik ruim veertig jaar geleden een serie interviews met Bekende Nederlanders (onder wie prins Claus) over hun toekomst.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Schrijver Harry Mulisch (1927-2010) was het meest verrassend en zei dat wat we kunnen voorspellen, saai is. Hij merkte op dat de Franse schrijver Jules Verne al in 1870 had voorzien dat er ooit een raket naar de maan zou vliegen. Niemand voorspelde echter dat de mensheid meekeek toen Neil Armstrong zijn eerste stap op de maanbodem zette. De beeldbuis was volgens Mulisch een belangrijkere doorbraak dan het Apollo-project.

Met andere woorden, ook in 2022 zijn de echt belangrijke ontwikkelingen onvoorspelbaar. We zullen het moeten doen met ‘known unknowns’, zoals een Amerikaanse minister het ooit noemde: een extrapolatie van dat wat er al is.

Bij dezen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw