Premium Lock Goed dat tuchtcollege ivermectine-huisarts Rob Elens berispt

21 november 2022Leestijd: 4 minuten
Ivermectine bleek al gauw niets uit te halen tegen COVID. Foto: ANP

Huisarts Rob Elens uit Meijel viert de uitspraak van het Tuchtcollege Gezondheidszorg als een overwinning. Maar in werkelijkheid krijgt hij een ongekend fikse tik op de vingers. Terecht, schrijft Bram Hahn.

Een uitspraak van een regionaal tuchtcollege over een zaak tegen een huisarts, dat is doorgaans geen landelijk nieuws. Maar in het geval van een uitspraak van het Tuchtcollege Gezondheidszorg ’s Hertogenbosch op 18 november ligt dat net even anders.

Lees ook het omslagverhaal: Waarheen voor de beste zorg?

Het gaat om een klacht tegen huisarts Rob Elens, die in strijd met de richtlijn geneesmiddelen zou hebben voorgeschreven tegen COVID die daar helemaal niet voor bedoeld waren. Ook stelde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in haar klacht dat Elens onder meer in YouTube-filmpjes desinformatie over de werking van deze middelen verspreidde.

Bovendien had Elens geweigerd een patiënt te vaccineren die een verklaring niet had willen ondertekenen en zou hij zich hebben bemoeid met de behandeling in het ziekenhuis van een patiënt (niet uit zijn eigen praktijk) met COVID.

Elens krijgt op onderdelen gelijk

Op 18 november deed het tuchtcollege uitspraak. En op het eerste oog viel die gunstig uit voor Elens. De arts zelf juichte dan ook op Twitter dat hij was vrijgesproken: hij mocht wel degelijk HCQ en ivermectine voorschrijven.

Die uitspraak is alleen maar zo omdat de richtlijnen op dat moment nog geen melding maakten van HCQ en ivermectine in relatie tot COVID. Die richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap werd pas later aangepast. Het gebruik van HCQ werd in augustus 2020 afgeraden, dat van ivermectine begin 2021. Merck, een van de fabrikanten van ivermectine die goed zou kunnen verdienen aan ivermectine als anticoronamedicijn, plaatste een overduidelijke mededeling op zijn website over het gebruik tegen COVID: doe het niet.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.
Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw