Wilders zoekt PVV’ers voor gemeenteraden, krijgt 100 sollicitaties

03 december 2016Leestijd: 2 minuten
Wilders wil van de PVV nog altijd geen ledenpartij maken - Foto: ANP

Een oproep van PVV-leider Geert Wilders om zijn partij in zoveel mogelijk gemeenteraden te krijgen, kan rekenen op veel reacties. Wilders meldt zaterdag dat er binnen een paar uur al meer dan 100 sollicitaties binnen zijn om die posten te vervullen.

In een paar uur meer dan 100 sollicitaties, schrijft de PVV-leider op Twitter. Hij deed in een interview met het AD een oproep aan aanhangers om zich te melden als kandidaat-raadslid.

Wilders ziet behoefte aan gemeenteraadsleden

‘Ik nodig echt iedere Nederlander uit, voor zover geen lid van D66 natuurlijk, om politiek actief te worden voor de PVV. In iedere stad, ieder dorp, waar hij maar wil’.

Op dit moment zit de PVV alleen in Almere en Den Haag in de gemeenteraad. Het is een koerswijziging voor de partij, zegt ook Wilders zelf, die rept van een ‘historische stap’ voor zijn partij, die tien jaar bestaat.

‘We moeten een nieuwe stap zetten. Ik krijg vaak de vraag: waar is de PVV in mijn gemeente? Vooral rond die discussie over asielzoekerscentra,’ aldus Wilders. ‘Ik merk dat er behoefte aan is, van Volendam tot Venlo, van Zeeland tot Groningen’.

Nog altijd gen ledenpartij

Hij mikt daarbij op de kiezer die zich nu vaak tot lokale partijen wendt. ‘De burgers zijn de huidige partijen zat. Lokale partijen delen onze standpunten (…) ik wil in de haarvaten van de Nederlandse samenleving gaan zitten, in de gemeenten,’ zegt Wilders.

De PVV-leider benadrukt meermaals dat iedereen welkom is bij zijn partij. Op de vraag of dat ook voor moslims geldt zegt hij: ‘Ik zal nooit zeggen dat die niet welkom zijn bij de PVV, maar dat het in het DNA zit, lijkt me niet. We willen de-islamiseren, dus dat rijmt niet echt. De deur zit niet dicht, maar wij willen opkomen voor  onze eigen cultuur. De best geïntegreerde moslim en afvallige en die is welkom’.

Wilders blijft wel bij zijn standpunt dat de PVV geen ledenpartij wordt. Dat zou volgens hem de mensen niet interesseren: ‘Het is zo’n Haagse discussie’. In 2018 worden opnieuw gemeenteraadsverkiezingen gehouden.