Den Haag: Haatimam moet stoppen met illegale moskee

10 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
Haatimam Fawaz Jneid - Foto: ANP

De omstreden Syrische imam Fawaz Jneid, ook wel ‘haatsjeik’ genoemd, moet van de gemeente Den Haag binnen tien dagen de deuren van zijn gebedshuis in de Transvaalbuurt sluiten. Doet hij dat niet, dan dreigt er een kort geding.

Burgemeester Pauline Krikke (VVD) eiste het sluiten van de moskee donderdag in een brief aan de stichting Qanitoen, meldt De Telegraaf.

Mannen met opgerolde kleedjes

Eerder deze week werd bekend dat een boekwinkel aan de Cillierstraat in Transvaal wordt gebruikt als moskee. Buurtbewoners meldden dat er elke vrijdag tientallen mannen met opgerolde kleedjes naar binnen gaan. Het is verboden omdat volgens het erfpachtcontract alleen bedrijfsmatige activiteiten in het pand zijn toegestaan. Krikke: ‘Een dergelijk gebruik, ook niet als nevenactiviteit, is dus niet toegestaan.’

Politieke partijen in Den Haag, maar ook de PVV in de Tweede Kamer, uitten eerder al felle kritiek op de manier waarop de stichting Qanitoen een podium biedt aan Jneid.

Donderdag vraagt de lokale CDA-fractie zich af waarom er niet meteen een kort geding wordt aangespannen, maar er eerst een brief moet worden verstuurd. ‘Burgemeester Van Aartsen (voormalige burgemeester van Den Haag, red.) heeft in december stevige taal gebruikt en gezegd dat er meteen gehandhaafd zou worden,’ zegt CDA-fractievoorzitter Daniëlle Koster, die vindt dat de huidige handelswijze daarmee in tegenspraak is. ‘Sinds 2015 is Den Haag hofleverancier voor uitreizigers. Dat Fawaz Jneid een podium wordt geboden, doet dat geen goed.’ Ook de PVV vindt dat de gemeente veel te laat in actie komt.

Illegale shariahuwelijken

De haatimam werd in 2014 uit de omstreden salafistische As-Soennah-moskee in Den Haag verbannen. Hij werd onder meer veroordeeld voor het sluiten van illegale shariahuwelijken. Ook wenste hij Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali in een preek de dood toe.

Jneid liet eerder deze week weten niet van plan te zijn te stoppen met zijn Haagse gebedshuis, waarop de gemeente al dreigde met juridische stappen.  Jneid noemt de gebeden ‘maatschappelijke bijeenkomsten’. ‘Moslims moeten een paar keer per dag bidden. Je kunt die mensen toch niet in de regen op straat sturen?’ zegt de imam.

In 2016 probeerdede  stichting Qanitoen, de stichting waaronder Fawaz opereert, in het pand op de Cilliersstraat een gebedshuis op te richten. Toenmalig burgemeester Jozias van Aartsen verleende daarvoor geen toestemming. Volgens het erfpachtcontract moet de begane grond van het pand gebruikt worden voor bedrijfsactiviteiten. Van Aartsen liet camera’s installeren om toe te zien of stichting Qanitoen zich aan de regels hield. Maar hiervan trok de stichting zich dus niets aan.