Bevolking stijgt straks alleen nog door migratie

19 december 2017Leestijd: 1 minuut
De bevolking stijgt straks alleen nog door migratie ANP

Nederland tikt in 2031 naar verwachting de 18 miljoen inwoners aan. In een nieuwe bevolkingsprognose voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een toename van migranten en ouderen.

De komende tientallen jaren wordt de bevolkingsgroei alleen nog door mensen met een migratieachtergrond veroorzaakt. In die periode daalt het aantal inwoners met een Nederlandse achtergrond. Vanaf de jaren na 2030 zullen meer inwoners overlijden dan er kinderen geboren worden.

Lees ook dit artikel over de kosten van immigratie: 

‘Immigranten gaan Duitsland 25 miljard kosten’

In 2017 heeft 23 procent van de bevolking wortels van buiten Nederland, in 2060 zal dat naar verwachting zijn opgelopen tot 34 procent. Op dit moment leven er iets meer dan 17 miljoen mensen in Nederland, vijftig jaar geleden waren het er nog geen 13 miljoen.

Aantal moslims blijft toenemen

Op 30 november meldde Elsevier Weekblad nog dat het aantal moslims in Nederland de komende jaren blijft toenemen, hun aandeel in de totale Europese bevolking kan binnen een paar decennia zelfs verdubbelen. In 2050 komt dat neer op zo’n 2,2 miljoen moslims in Nederland.

Zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat de grenzen voor moslims volledig sluiten, zal hun bevolkingsaandeel blijven groeien, omdat zij in verhouding dertien jaar jonger zijn en gemiddeld één kind meer krijgen.