Advocaat: bewijs dat Marco Kroon is ontvoerd

09 mei 2018Leestijd: 2 minuten
In mei 2009 kreeg Marco Kroon van koningin Beatrix de Militaire Willems-Orde uitgereikt tijdens een ceremonie op het Binnenhof in Den Haag. Foto: ANP

De advocaat van militair Marco Kroon, Geert-Jan Knoops, heeft bewijs gezien dat zijn cliënt in Afghanistan is aangehouden en dat hij korte tijd gedetineerd is geweest. Hiervan is volgens Knoops een gedetailleerd document beschikbaar.

Dat zegt Knoops woensdag in een interview met de NOS. In het document zou volgens hem staan dat Kroon is aangehouden door gewapende mannen die zich voordeden als de lokale politie.

De Volkskrant meldde woensdagochtend dat het ministerie van Defensie geen bewijs heeft gevonden dat Kroon tijdens zijn missie in Kabul in 2007 is ontvoerd en dat hij daarna zijn gijzelnemer heeft gedood. Het is nog altijd onduidelijk wat hij op die missie in zijn eentje in burgerkleding ging doen en waarom hij het sterfgeval destijds niet bij zijn superieuren meldde.

‘Het was hij of ik’

Naar eigen zeggen hield Kroon het voorval lange tijd voor zich om de missie in Uruzgan niet in gevaar te brengen. Tien jaar na de gebeurtenissen trad Kroon er pas mee naar buiten. Volgens de militair zelf doodde hij zijn gijzelnemer uit zelfbescherming. ‘Het was hij of ik,’ zei Kroon begin februari over het voorval.

Maar binnen Defensie zouden inmiddels grote vraagtekens bestaan over het verhaal van de militair. In de top houden ze er rekening mee dat Kroon zijn verhaal in elk geval deels heeft verzonnen.

Kroon maakte melding incident

Onzin, want Kroon heeft zelf melding gemaakt van het incident, zegt Knoops tegen de NOS. Het is een melding die staatsgeheim is, een officiële melding volgens de procedure die daarvoor staat. Kroon kan zich vanwege de geheimhoudingsplicht niet verdedigen tegen de aantijgingen. Volgens Knoops is zijn cliënt hevig ontdaan dat hij in de media wordt afgeschilderd als een leugenaar.

Actualiteitenprogramma Nieuwsuur meldde in februari dat er in het Korps Commandotroepen grote onrust was ontstaan na de verklaringen van Kroon. Het tv-programma besloot na een verzoek van Defensieminister Ank Bijleveld af te zien van publicatie van meer informatie over de zaak omdat daardoor mensenlevens in gevaar zouden komen.

Bij het Openbaar Ministerie (OM) loopt nog steeds het onderzoek naar het incident in Afghanistan.

Lees ook de blog van Afshin Ellian: ‘Marco Kroon is oorlogsheld, wees zuinig op je helden!’