Premium Lock Details van moed, beleid en trouw van de heli-vlieger met de Militaire Willems-Orde

30 augustus 2018Leestijd: 4 minuten
Roy de Ruiter. Foto: Ministerie van Defensie

Majoor-vlieger Roy de Ruiter (36) krijgt morgen, vrijdag 31 augustus, de Militaire Willems-Orde. Er is een plechtige ceremonie op het Binnenhof in Den Haag, waar koning Willem-Alexander de luchtmachtofficier tot ridder slaat.

De onderscheiding is een beloning voor ‘moed, beleid en trouw’. De Ruiter toonde zich in de strijd tegen extremistische islamitische opstandelingen in Afghanistan buitengewoon moedig, doortastend en opofferingsgezind.

Elsevier Weekblad had inzage in informatie over vijf heldendaden van, toen nog kapitein-vlieger De Ruiter in Afghanistan. Hieronder volgt een samenvatting. Volgens bronnen zal koning Willem-Alexander vrijdag in zijn toespraak twee van de vijf heldendaden reconstrueren.

23 september 2009: overval op een dorp met honderden Talibanstrijders

Ergens in Zuid-Afghanistan is een dorp ontdekt waar zich honderden vijandelijke strijders ophouden. Nederlandse en geallieerde speciale eenheden (Special Forces) worden er in Chinook-transporthelikopters op afgestuurd. Apache-gevechtshelikopters vliegen voorop. De Ruiter voert een aantal duikvluchten uit op het dorp om verwarring te scheppen. De vijandelijke manschappen verkeren in chaos. Hierdoor kunnen de transporthelikopters midden in het dorp landen en stormen de Special Forces eruit. Zij overmeesteren een groot aantal Talibanstrijders.

Andere opstandelingen slaan te voet of per motor op de vlucht. De Ruiter en zijn wingman (co-piloot) vuren op hen en dwingen ze te stoppen, waarna ook zij worden ingerekend. Later sluipt één strijder weg uit een vijandelijk wapendepot. De Ruiter vermoedt dat het om een belangrijke strijder gaat, volgt hem en wijst vanuit de Apache zijn locatie aan. Hij vuurt vlak naast hem, waarna ook deze vijandelijke strijder, nota bene door de bemanningsleden van een Chinook, kan worden ingerekend.

6 september 2009: De Ruiter voorkomt dat militaire geheimen in handen van de vijand vallen

Commando’s en mariniers van de Nederlandse Taskforce 55 voeren diep in vijandelijk gebied een verstoringsoperatie uit. Daarbij raakt één commando vermist: korporaal Kevin van de Rijdt. Drie Nederlandse Apaches worden te hulp geroepen. Er woedt inmiddels een gevecht tussen de Special Forces en de Taliban, die elkaar tot op enkele tientallen meters zijn genaderd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw