Stelling van de dag

‘Politie had geen toestemming mogen geven voor filmen wethouder’

21 juni 2019Leestijd: 4 minuten

Bij de Stopera in Amsterdam is donderdagavond de Diemense GroenLinks-wethouder Jorrit Nuijens (39) aangehouden. Op beelden is te zien hoe Nuijens daarbij helemaal door het lint gaat. Het ANP meldt vrijdagochtend dat Nuijens naar aanleiding van de gebeurtenissen opstapt als wethouder.

Nuijens is inmiddels weer vrijgelaten. Hij had een flesje met de harddrug GHB en twee zakjes wiet bij zich. Twee agenten hebben aangifte tegen hem gedaan.

‘Beste Diemenaren, gisteren ben ik gearresteerd op het Waterlooplein in Amsterdam,’ staat in een verklaring. ‘Ik heb besloten om per direct terug te treden als wethouder van de gemeente Diemen. De komende dagen en weken zal ik rust nemen om op de gebeurtenissen te kunnen reflecteren. De berichtgeving over mijn arrestatie bevat een aantal onwaarheden. Hoewel ik de behoefte voel dat recht te zetten, neemt niets weg dat het een wethouder niet past om politieagenten op deze manier toe te spreken. Aanblijven zou mijn gemeente en mijn partij verdere schade berokkenen. Dat is het laatste wat ik wil.

Ik bied mijn oprechte excuses aan. Allereerst aan alle inwoners van de gemeente Diemen, maar ook aan mijn partij en aan de raad en het college van Diemen. Het spijt me ook dat ik, tegen mijn aard, mijn werkzaamheden voor de gemeente Diemen niet netjes kan overdragen. Het beste wat ik echter nu voor mijn idealen, Diemen en GroenLinks kan doen is onmiddellijk vertrekken.’

Nuijens was boos over cameraploeg

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken beschouwt het als een lokale kwestie. Het filmpje van de aanhouding geeft ‘geen fraai beeld’, aldus de bewindsvrouw.

Burgemeester Erik Boog van Diemen zegt in een reactie dat opstappen ‘de enige juiste beslissing is’. ‘Er zijn duidelijk grenzen overschreden.’ De burgemeester noemt het verder een ‘groot persoonlijk drama’. ‘Zijn spijtbetuiging is oprecht en wij vinden het verschrikkelijk dat wij op zo’n manier een betrokken bestuurder verliezen.’

Nuijens maakte bij zijn arrestatie bezwaar tegen het feit dat hij werd gefilmd door een filmploeg die met de Amsterdamse politie meeliep om haar werk in beeld te brengen. Op beelden die een omstander heeft gemaakt, is te zien hoe hij op dwingende toon eist dat de beelden worden vernietigd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De politie werd ingeschakeld omdat Nuijens overlast veroorzaakte op een terras. Een ober van café Amstelhoeck zou tevergeefs hebben geprobeerd hem te kalmeren door hem een glaasje water aan te bieden. Nuijens zou daarna hebben gezegd dat hij buiten een joint ging roken. Eenmaal buiten rookte hij geen joint, maar stopte hij volgens de ober iets in zijn neus.

‘Op een gegeven moment ging hij helemaal door het lint. Hij begon te schreeuwen en schopte dingen omver. Ik moest de politie wel bellen,’ zei de ober donderdag tegen RTL Nieuws.

Op de beelden is te zien hoe Nuijens schreeuwend en tierend tegen de politie tekeergaat. Een agent is de discussie op een gegeven moment zat en na een worsteling wordt de wethouder geboeid afgevoerd. Uit een bericht van de politie blijkt dat Nuijens is overgebracht naar het bureau voor verhoor. Daar spuugde hij een agent in het gezicht.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

GroenLinks-partijvoorzitter Katinka Eikelenboom reageerde tegenover De Telegraaf afhoudend. ‘De beelden zien er voor nu niet goed uit. Voor nu ga ik er verder nog niks over zeggen, ik wil eerst preciezer weten wat er is gebeurd.’

De Amsterdamse GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink liet op Twitter weten dat hij geschrokken is door het voorval. Hij wilde niet speculeren wat er is gebeurd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft nog niet op de aanhouding gereageerd.

Uit de beelden blijkt dat Nuijens zich opwond dat er een cameraploeg van de politie bij zijn arrestatie aanwezig was. Mogelijk had de politie hem wel kunnen kalmeren als er geen camera’s aanwezig waren geweest.

Staat Nuijens in zijn recht als hij aangeeft dat hij niet wil worden gefilmd? Iedereen is immers onschuldig totdat hij is veroordeeld. Of verlies je het recht op privacy zodra je je misdraagt? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.