Bezetting luchthaven Eindhoven door boeren afgelopen

13 december 2019Leestijd: 4 minuten
Boeren onderweg naar Eindhoven - Screenshot Omroep Brabant

De blokkade van Eindhoven Airport door de boeren van Farmers Defence Force (FDF) lijkt voorbij. De boeren rijden met hun tractoren weg van het luchthaventerrein. Hoewel het verkeer rond het vliegveld nog flink vaststaat, is de verwachting dat de overlast snel zal afnemen.

Boeren onderweg naar Eindhoven voor ‘harde actie’

Voorman Mark van den Oever van FDF kondigde vrijdag op het provinciehuis in Den Bosch een ‘harde actie’ aan. Het gaat volgens FDF om een ‘voorproefje voor aanstaande woensdag’. Hoe het protest er dan uit gaan zien is nog niet duidelijk, maar de boeren hebben meerdere malen gehint op het blokkeren van distributiecentra van supermarkten. Supermarktbranche CBL stapte donderdag naar de kortgedingrechter omdat zij vreest voor omzetverlies en lege schappen in de aanloop naar de feestdagen. Het kortgeding dient maandag.

Ongeveer tachtig boeren reden vrijdag in een lange colonne op de A2 ter hoogte van Vught, waardoor het daar helemaal vastliep. Bij de luchthaven sloten boeren de weg naar de parkeergarage af, waardoor reizigers er niet in of uit konden. Enkele mensen hebben hun vlucht gemist als gevolg van de protesten, zei een woordvoerder.

De politie sloot enkele wegen af om de oprukkende boeren naar Eindhoven Airport te stuiten. De politie heeft gewaarschuwd voor een drukke avondspits.

Het is belangrijk dat de boeren geen andere weggebruikers in gevaar brengen, liet minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen (VVD) weten in een reactie.

Van Nieuwenhuizen zei dat het ‘iedereen vrij staat te protesteren, maar wel binnen de geldende wet- en regelgeving’. Ze benadrukte dat Eindhoven Airport een militaire luchthaven is, die tevens voor burgerluchtvaart wordt gebruikt. ‘De staf van Defensie zal in goed contact staan met de burgemeester van Eindhoven, zodat de openbare orde geborgd is,’ aldus de minister.

Minister van Landbouw Carola Schouten praat volgende week weer met allerlei boerenorganisaties, waaronder FDF. ‘Het is belangrijk dat we daar dat gesprek voeren,’ vindt Schouten. ‘Hoe ver we komen weet ik niet. Maar als we in gesprek zijn en zij zeggen toch dit soort acties te gaan voeren, vind ik dat oneigenlijk. Als je praat, moet je echt proberen eruit te komen. En dat niet gaan vermengen met elkaar.’

Schouten ziet een protest in Amsterdam (zie onder) als ‘bewijs dat je het op een hele leuke manier kunt doen. Dat lijkt me effectiever dan mensen tegen je in het harnas jagen.’

Boeren trakteren op de Dam in Amsterdam

Tientallen boeren voerden vrijdag ook actie in Amsterdam. Zij boden hun producten aan tijdens een brunch op de Dam en het Rokin om aandacht te vragen voor de stikstofproblematiek.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Op en rond de Dam mochten van de gemeente 25 tractoren staan. Het werden er iets meer, maar de aankomst ervan in de vroege ochtend leidde niet tot problemen. Bij de tractoren staan protestborden met teksten als ‘No farmers no food’ en ‘Klimaatgekkies moeten ook eten’. Vanwege de regen stonden er wat partytenten om te schuilen en heaters om warm te blijven.

Ook namen de boeren een paar koeien, konijnen, schapen en een pony mee. Dierenwelzijnsorganisaties hebben een klacht ingediend bij de gemeente Amsterdam over ‘het meezeulen’ van de dieren. ‘Dit gesleep met dieren geeft de dieren onnodig angst en stress,’ stellen onder meer Een Dier Een Vriend en Animal Rights.

Supermarktmedewerkers sluiten zich aan bij protest

Naast de boeren dreigt nu ook vakbond CNV met acties in de distributiecentra. CNV is boos dat er nog steeds geen nieuwe cao is gesloten in de supermarktbranche. De cao, die geldt voor zo’n 140.000 supermarktmedewerkers, liep afgelopen april af. Als er voor 18 december geen nieuwe cao is gesloten, volgen acties.

De vakbonden willen een structurele loonsverhoging van 2,5 procent. Daarover zou in principe overeenstemming zijn met de werkgevers, alleen willen de supermarkten niet dat deze loonsverhoging met terugwerkende kracht ingaat vanaf april.

Bestuurder van CNV Vakmensen Jacqueline Twerda zegt tegen RTL expliciet dat lege schappen het doel van de actie zijn. ‘We willen dat werkgevers zich vies voelen over wat er gebeurt. Het gaat hier om 2,5 procent. Leraren krijgen een loonsverhoging van 4,5 procent.’ Ze erkent dat consumenten op deze manier de dupe kunnen worden van het conflict. ‘Mensen zullen zich afvragen: moet dit met kerst? Het antwoord is: helaas wel. Hier ligt onze macht. In januari heeft niemand er last van.’

Voor supermarkten is de kerstperiode de belangrijkste periode van het jaar. De branche draait in de week voor kerst een omzet van ruim een miljard euro. De gemiddelde weekomzet is ongeveer 710 miljoen euro.

FDF-voorman vergelijkt positie boeren met Joden tijdens WOII

Eerder op de dag deed FDF-voorman Mark van den Over een aantal harde uitspraken in het Brabantse provinciehuis tijdens het Statendebat over de stikstofcrisis. Hij vergeleek de boeren met de positie die Joden hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog ‘waar een kleine meerderheid het voor de rest bepaalde’. ’75 jaar geleden hebben we ook gezien waar het decimeren van een kleine bevolkingsgroep toe leidt. Heden ten dage een schandvlek in de geschiedenis. Ik wil jullie deze spiegel voorhouden, zodat jullie niet zeggen naderhand: ‘Wir haben es nicht gewusst.’

Harde woorden, beaamt hij achteraf bij een verslaggever van Omroep Brabant. ‘Maar het lijkt er wel een beetje op. Het is een kleine bevolkingsgroep die systematisch in de hoek gedrukt wordt, die van hun land verdreven wordt. (…) Zij werden toch ook eerst gedeporteerd of niet?’

Op 5 december kwam Van den Oever ook al in het nieuws toen hij ook al verwees naar de Tweede Wereldoorlog. Door lege schappen in de supermarkten zou de waardering voor boeren en hun werk moeten groeien, schreef hij in een brief in de Facebookgroep van FDF. Hij verwees daarin naar een bericht van een van de groepsleden, die opmerkte dat de boer tijdens de Hongerwinter ‘de meest gewaardeerde burger’ was. ‘Hardop denkend vraag ik me af of het geheugen eens opgefrist moet worden.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.