‘Wat De Jonge beweert is gewoon voor de bühne’

07 januari 2020Leestijd: 3 minuten
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) en Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. ANP

Vicepremier Hugo de Jonge (CDA) wil dat Nederland minder migranten toelaat. Maar hij weigerde zaterdag in NRC exacte aantallen te noemen. Is het goed dat De Jonge dit thema bespreekbaar maakt?, vroegen we u. Of gaat het hier om verkiezingsretoriek in de aanloop naar de leiderschapsstrijd bij het CDA?

In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.

Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag

J. Lansink

Als mens ben je ‘verplicht’ om je medemens in nood (oorlogen, natuurrampen e.d.) te helpen, zo mogelijk in hun eigen land of eigen regio. Als dat niet kan, dan een gedeelte van die medemensen in Nederland opvangen, maar wel tijdelijk en sober. Immers, als je in een land woont waar je voortdurend bang voor je leven moet zijn door/voor oorlogsgeweld, ben je hartstikke blij dat je in een veilig land, tijdelijk en op een sobere manier, mag verblijven.
Hiervoor leegstaande kantoorgebouwen of fabriekshallen ombouwen tot nette wooncomplexen waar deze slachtoffers kunnen verblijven zolang het in hun eigen land onveilig is.
Dus geen kans op permanente verblijfsvergunning en geen recht op een eigen (sociale huur)-woning.
Indien het in hun eigen land weer veilig is, deze mensen naar hun eigen land terugsturen zodat ze daar hun land weer kunnen helpen opbouwen zoals onze (groot)ouders ook Nederland weer hebben opgebouwd na de Tweede Wereldoorlog.
Op deze manier kan een land als Nederland ook ‘mensen in nood’ blijven opvangen zonder ‘levenslang’ aan hun vast te zitten.
Voor gelukszoekers strengere immigratiewetten maken en deze wetten ook handhaven.
En voor mensen die hier toch illegaal willen verblijven een (deel van een) Waddeneiland inrichten waar ze, indien gezond, geestdodend en zwaar fysiek werk kunnen verrichten tegen ‘kost en inwoning’ in een soort barakkenkamp.
Waarschijnlijk zullen velen van hun dan toch na enige tijd kiezen voor een terugkeer naar hun ‘eigen’ land.

Hans van Meerendonk

Pim Fortuyn noemde al lang geleden het aantal van 10.000.
Hadden we dat toen gelijk gedaan dan had Nederland nu een tot anderhalf miljoen minder inwoners gehad.

En trouwens, als bijvoorbeeld bedrijfstakken in de bouw eindelijk eens gaan innoveren in plaats van zoveel mogelijk mannetjes weg te zetten, dan kunnen we sowieso met veel minder arbeidsimmigratie toe.

Ted van den Berg

Net als een volle fietsenstalling, één uit dan pas één erin. Zorg voor terugkeer als een land veilig is, zodat er opvang capaciteit is voor echte vluchtelingen. En kennis en kunde in huis halen? bijna een belediging aan ons. Onze universiteiten daar wil de hele wereld studeren toch? Of is het college geld gewoon te laag. het gaat in een land om evenwicht, als iedereen een baan heeft en welvaart is het goed. dan kan je teveel banen hebben (en niet te weinig huizen). of te goedkoop zijn (belasting) als land.

Ron Swart

Door het VN-Vluchtelingenverdrag (1951), het Schengenverdrag (1985), ’t Verdrag van Marrakesh (2018, overgrote meerderheid van de Nederlanders tegen) en het feit dat ruim 90 procent van alle besluiten tegenwoordig in Brussel wordt genomen, betekent het dat Nederland in de touwen hangt. Wat De Jonge beweert is gewoon voor de bühne.

Rudolf Majenburg

Aangezien een sterke bevolkingsgroei door immigratie aan de basis ligt van veel grote problemen (woningnood, integratie, infrastructuur, klimaat en milieu en integratie) is het zeer toe te juichen dat een van de topmensen van het CDA nu eindelijk duidelijk stelling neemt. In tweede instantie (na breder intern overleg, neem ik aan) zijn gekwantificeerde doelstellingen belangrijk.

Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.