Wat mag wel, wat niet? De nieuwe regels op een rij

20 mei 2020Leestijd: 4 minuten
Premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) geven uitleg over versoepeling coronamaatregelen - ANP

In een persconferentie legden premier Mark Rutte (VVD) en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) dinsdag uit hoe de verdere versoepeling van de corona-maatregelen eruitziet. Rutte waarschuwde wel dat afstand houden de norm blijft. Dat wil zeggen: houd anderhalve meter afstand, mijd drukte, blijf thuis bij klachten, was vaak je handen, en werk zoveel mogelijk thuis.

De regels op een rij:

Groepsvorming mag per 1 juni weer in de buitenlucht. Mensen mogen  samenkomen, zolang ze anderhalve meter afstand houden. Dus met vier of vijf man samen in het park zitten, is geen probleem. Maar als het te druk wordt, is het al snel een evenement en zal er worden ingegrepen.

De horeca mag open op 1 juni om 12.00 uur. Dertig mensen mogen tegelijkertijd en op anderhalve meter afstand binnen zitten. Het personeel en de bezoekers op het terras worden bij die dertig niet meegerekend. Een huishouden mag aan een tafel zitten, zij hoeven geen anderhalve meter afstand te houden. Klanten moeten reserveren en in een checkgesprek vooraf wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.

Discotheken blijven gesloten en grote evenementen blijven verboden. Festivals zijn toegestaan als ze voorstellingen presenteren voor maximaal dertig bezoekers die anderhalve meter afstand houden.

Basisscholen en de kinderopvang gaan op 8 juni weer helemaal open. Sinds 11 mei gingen basisschoolleerlingen al de helft van de tijd naar school, maar dat wordt verruimd. De middelbare scholen gaan op 2 juni ook weer open. Alle leerlingen moeten anderhalve meter afstand houden. Op 15 juni beginnen het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs (hbo en universiteiten) weer beperkt met toetsing, tentamens en praktijklessen.
De deuren van theaters, concertzalen, musea, podia en bioscopen kunnen weer open op 1 juni om 12.00 uur. Alle bezoekers moeten anderhalve meter afstand houden, het maximumaantal bezoekers is dertig en ook hier heeft van tevoren een checkgesprek plaats.

Goed nieuws voor verpleeghuizen

Sinds vorige week is getest met het onder strikte voorwaarden toelaten van één vaste bezoeker per bewoner in 26 verpleeghuizen. Vanaf 25 mei zal dit worden uitgebreid naar meer locaties. Mogelijk wordt de regeling op 15 juni landelijk ingevoerd. Ook de bezoekregeling voor de gehandicaptenzorg en de dagbesteding start weer op. Uiterlijk 15 juni moet iedere cliënt bezoek kunnen ontvangen.

Lees ook het coververhaal van deze week

Wat is uw huis waard?

Het openbaar vervoer zal vanaf 1 juni weer rijden volgens normale dienstregeling. Wel is het alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen. Het dragen van een niet-medisch mondkapje is vanaf 1 juni verplicht in het ov. Wie dit niet doet, riskeert een boete van 95 euro.

Vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli mogen campings en vakantieparken weer helemaal open, inclusief gedeelde douche- en toiletvoorzieningen. Restaurants, cafés, bioscopen en theaters mogen dan opschalen naar maximaal honderd gasten – nog steeds alleen op reservering en met voldoende tussenruimte.

Kerken, congrescentra en crematoria mogen weer bijeenkomsten organiseren tot honderd personen. Ook bruiloften met maximaal honderd gasten zijn vanaf 1 juli weer toegestaan.

Vanaf 1 september

Vanaf 1 september mogen alle sporten weer, dus ook contactsporten en wedstrijden in het betaald voetbal. Wel nog zonder publiek.

Sauna’s, sportscholen en casino’s mogen weer open en ook sekswerkers kunnen weer aan de slag.

Hoe zit het per regio?

Het was vorige week goed nieuws voor marktkooplieden in Zuid-Holland en hun trouwe klanten: de markt mocht na zeven weken lockdown eindelijk weer open. Toch waren er gemengde gevoelens op de markt in Vlaardingen die EW  bezocht. Sommige marktkooplieden hadden in zeven weken geen cent verdiend, en moesten interen op hun reserves. Anderen hadden elders wél op de markt kunnen staan, en hadden daar zelfs 40 procent meer omzet gedraaid. Grote verschillen op één en dezelfde markt. Zuur.

Het verschil blijkt te herleiden tot het bestuurlijke concept van de veiligheidsregio. Vlaardingen valt onder de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, de grootste van de 25 veiligheidsregio’s die Nederland telt. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is er, als burgemeester van de grootste stad in de regio, de voorzitter van.

En Rotterdam-Rijnmond lijkt in deze coronacrisis strenger dan sommige andere veiligheidsregio’s. Zij verbood medio maart bijvoorbeeld álle warenmarkten, terwijl andere regio’s wel de nonfood-kramen verboden, maar niet de food-kramen. Want: die voorzien net als supermarkten in primaire levensbehoeften.

De Brabantse veiligheidsregio’s waren op dit punt minder streng dan Rotterdam-Rijnmond, net als de regio Amsterdam. Zuid-Hollandse markthandelaren die volledig op de eigen regio zijn aangewezen, verdienden dus niks. Collega’s die ook in Amsterdam staan, bleven wel omzet draaien. Niet alleen zuur, maar ook ingewikkeld. Wat mag waar wel, en wat niet?

Ook in de recreatiesector doen dergelijke verschillen zich voor. In sommige veiligheidsregio’s – zoals opnieuw Rotterdam-Rijnmond – gingen campings en recreatieparken geheel dicht. Maar in de naburige veiligheidsregio Haaglanden mochten bewoners wel in hun huisje, mits ze eigen sanitair hadden. Daar gingen alleen de gemeenschappelijke voorzieningen dicht. In Hoek van Holland bijvoorbeeld, dat bij Rotterdam hoort, leidde dat verschil tot grote verontwaardiging onder campingbewoners.

Lees alle artikelen over het coronavirus in ons dossier

De verschillen moeten overigens ook weer niet groter worden gemaakt dan ze zijn. Voor alle veiligheidsregio’s geldt dat de mededelingen van premier Mark Rutte en de richtlijnen van het RIVM leidend zijn. Binnen een veiligheidsregio trekken gemeenten, als het goed is, één lijn. Maar tussen veiligheidsregio’s onderling kunnen wel interpretatieverschillen optreden. Uiteindelijk, zegt woordvoerder Ruud Natrop van Rotterdam-Rijnmond, zijn het de gemeenten die gaan over de inzet van handhavers en over de noodverordeningen die de speelruimte voor burgers bepalen. ‘En net als APV’s, de Algemene Plaatselijke Verordeningen, kunnen die noodverordeningen per gemeente verschillen.’

Ook voor de coronacrisis bleek er al divers beleid te bestaan in veiligheidsregio’s, bijvoorbeeld bij rampenoefeningen. De coronacrisis bracht aan het licht dat de regio’s op nog meer punten van elkaar verschillen. Soms gaat het om details, maar ook die kunnen leiden tot fors strengere beperkingen op individueel niveau. Vraag dat maar aan de campinggasten in Hoek van Holland en de marktkooplieden in Vlaardingen.