Premium Lock Hoe een actieclub bedrijven probeert te intimideren in de energiesector

30 juli 2020Leestijd: 3 minuten
Kerncentrale in Oskarshamn, Zweden. Foto: Magnus Hallgren/ANP

 Actieclub WISE probeert Atoom Alliantie te dwarsbomen door alle klanten van een bedrijf waarmee het samenwerkt onder druk te zetten.

Patrick Bauduin begon met Atoom Alliantie omdat hij zelf graag 100 procent nucleaire stroom wilde. Nadat Atoomstroom er in 2016 mee stopte, was er in Nederland geen enkele aanbieder meer van puur nucleaire energie voor particulieren. Dus begon hij er zelf mee, legt hij telefonisch uit.

Atoomstroom via certificaten

Je bouwt als ondernemer niet van vandaag op morgen een kerncentrale, dus het leveren van atoomenergie is vooral een administratief project. Bauduins bedrijfje koopt Certificaten van Oorsprong (CVO) in bij producenten van kernenergie, bijvoorbeeld voor stroom uit een Zweedse centrale. De klant koopt dus eigenlijk de garantie dat ergens namens hem atoomstroom wordt geproduceerd. Wat werkelijk de bron is van de elektriciteit die uit het stopcontact komt, weet je niet.

Atoom Alliantie is een label, dat levert onder de vergunning van Service House. Dit bedrijf verzorgt ook allerlei andere diensten voor deze labels, zoals klantenservice, facturering, et cetera. Bauduin kon met zijn atoomstroom terecht bij het zich als duurzaam presenterende Service House. ‘Atoomstroom is volledig CO2-vrij en is dus uiterst duurzaam.’

Geen CO2, maar WISE ziet kernenergie niet als duurzaam

Maar dat was tegen het zere been van WISE (World Information Service on Energy), een club die zich sinds 1978 inzet voor groene energie, en daarmee, naar eigen zeggen, tegen kernenergie. Directeur Kirsten Sleven van WISE stuurde een brief (in bezit van Elsevier Weekblad) naar alle klanten van Service House, met een betoog waarom kernenergie niet duurzaam zou zijn en een oproep om Service House onder druk te zetten om ‘de samenwerking met Atoom Alliantie te heroverwegen’. Atoom Alliantie zelf kreeg de brief niet.

Lees hier de brief

Een fragment uit de brief van WISE

WISE vindt atoomstroom niet duurzaam wegens het afvalprobleem en omdat het volgens Sleven in de praktijk eigenlijk niet mogelijk is 100 procent atoomstroom te kopen: ‘Het is altijd een handelsmix met fossiele brandstoffen. Terwijl je groene energie wel direct van de bron kunt kopen.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw