Tientallen arrestaties bij nieuwe protesten van boze boeren

08 juli 2020Leestijd: 3 minuten
Demonstratie van de boeren bij Wijster. Foto: ANP

Boze boeren rijden weer met trekkers door Nederland om te protesteren tegen nieuwe stikstofmaatregelen. In het Drentse dorp Wijster werden tientallen actievoerders van Farmers Defence Force woensdagochtend 8 juli opgepakt. Zij blokkeerden de toegang tot afvalwerkingsbedrijf Attero. Vier vragen en antwoorden over de nieuwe golf aan boerenprotesten.

Waarom zijn tientallen boeren opgepakt in Drenthe?

Maandag 6 juli voerde de veiligheidsregio’s in Groningen en Drenthe een verbod in op protesten met landbouwvoertuigen. De boeren negeerden dat verbod door woensdagochtend in Wijster, Drenthe, met tientallen trekkers het afvalverwerkingsbedrijf Attero te blokkeren. De ingang was tijdelijk niet bereikbaar. Volgens Dagblad van het Noorden zijn vijftig mensen opgepakt, onder wie ook minderjarigen.

Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) had de demonstratie georganiseerd. Volgens FDF stoot de afvalwerker meer stikstof uit dan waarvoor hij een vergunning heeft. Attero ontkent het verwijt van de boeren.

FDF-aanvoerder Sieta van Keimpema zegt tegen de NOS  dat de boeren zich aangetast voelen in hun grondrechten: ‘Boeren worden tot de laatste komma gecontroleerd, terwijl dat bij afvalverwerkers niet zo is. Dat moet voor iedereen gelijk zijn.’

De opgepakte boeren zijn naar een politiebureau in Assen gebracht. Daar staan woensdagmiddag zo’n honderd sympathisanten. De politie heeft de omgeving van het bureau afgezet. Op sociale media worden boeren opgeroepen naar Assen te komen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Waarom protesteren de boeren weer?

Sinds vorige week voeren de boeren van Farmers Defence Force weer actie in heel Nederland. De boeren zijn boos op een veevoerplan van het ministerie van Landbouw. Minister Carola Schouten (ChristenUnie) wil dat melkveehouders hun koeien minder eiwitrijk krachtvoer geven om zo de stikstofuitstoot te verminderen.

De boeren moeten dat vanaf 1 september doen. Vanaf dan komt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleren hoe hoog het eiwitgehalte in het voer is. Als dat te hoog is, kunnen de boeren een boete krijgen. Volgens boeren kan het voeren van minder eiwit koeien ongezond maken of de kwaliteit van de melk verminderen.

Waar protesteerden de boeren tot nu toe?

Op tal van plekken in Nederland voert Farmers Defence Force acties tegen het stikstofbeleid van het kabinet. De acties begonnen donderdag 2 juli op het Binnenhof in Den Haag. Afgelopen weekeinde werden distributiecentra van supermarkten Jumbo en Albert Heijn geblokkeerd door trekkers van boze boeren.

Ook werd gedemonstreerd bij Eindhoven Airport. Bij dat protest reed een 17-jarige jongen in op de marechaussee. De jongen en nog een andere verdachte zitten vast op verdenking van doodslag.

Dinsdagavond 7 juli wilden tientallen boeren op hun trekker naar het huis van Johan Vollenbroek rijden. Vollenbroek begon met procederen tegen de staat omdat die de eigen stikstofregels overtrad.

De man achter het ‘stikstofvonnis’ dat Nederland platlegt

Een bezoek van minister Carola Schouten aan Zeeland werd woensdag afgelast. Volgens de veiligheidsregio kon de veiligheid van de minister niet worden  gegarandeerd.

Hoe staat het met de stikstofplannen van het kabinet?

Sinds maart van dit jaar mag tussen zes uur ’s ochtends en zeven uur ’s avonds op de snelweg nog maar 100 kilometer per uur worden gereden. Het was de eerste concrete stikstofmaatregel waarvan iedereen in Nederland iets merkte. Met de verlaging van de maximumsnelheid kocht het kabinet tijd om aan een groter stikstofpakket te werken.

Eind april presenteerde het kabinet de plannen die door het coronavirus ondergesneeuwd raakten. In tien jaar tijd wil het kabinet zo’n 5 miljard euro uittrekken om de problemen op te lossen. Dit investeert het kabinet onder meer in natuur en het uitkopen van boeren om de uitstoot van stikstof terug te brengen.

Maar volgens een adviescollege onder leiding van oud-minister Johan Remkes (VVD) gaan die plannen niet ver genoeg. Het kabinet zou te gretig op zoek zijn naar ‘rek en ruimte’ en het snel weer verlenen van vergunningen. Remkes vreest dat de plannen opnieuw door een rechter worden afgeschoten. Hij wil juist dat de uitstoot nog verder wordt teruggedrongen, en dat deze doelen wettelijk bindend zijn.

Remkes waarschuwde meermaals dat er geen ‘juridische list’ is om uit de stikstofcrisis te komen. Alleen door met ingrijpende maatregelen de stikstofuitstoot te verminderen en de natuur te versterken, kan de crisis blijvend worden verholpen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.