Carel Stolker zwaait af: deze vrouwen nemen het van hem over aan Universiteit Leiden

08 februari 2021Leestijd: 2 minuten
V.l.n.r.: Hester Bijl, Carel Stolker en Annetje Ottow. Foto's: Friso Keuris/ Suzanne van de Kerk.

Carel Stolker (66) neemt vandaag, maandag 8 februari, afscheid als rector magnificus van de Universiteit Leiden. De oudste universiteit van het land zal voor het eerst sinds de oprichting in 1575 worden geleid door twee vrouwen: rector magnificus Hester Bijl en bestuursvoorzitter Annetje Ottow.

Lees het omslagverhaal uit 2018 over Carel Stolker: De rector die de bliksem laat inslaan

Als rector is Stolker altijd een fel verdediger geweest van een grote mate van vrijheid van meningsuiting voor de wetenschappers aan zijn universiteit. Ook voor controversiële ideeën moest ruimte zijn op zijn universiteit. In 2018 liep EW-redacteur Joppe Gloerich maanden met hem mee en zag hij hoe Stolker zich inzette voor een open debat.

Dit terwijl in de academische wereld – zeker in de Angelsaksische landen – de universiteit in toenemende mate wordt beschouwd als een safe space waar studenten en ook docenten niet worden geconfronteerd met opinies en feiten die ze als kwetsend kunnen ervaren. Voor Stolker stond juist de radicale meningsvrijheid voorop, ook voor wetenschappers die zich actief mengden in politieke discussies.

Bijl en Ottow: Universiteit Leiden moet bolwerk vrijheid blijven

Vanaf maandag 8 februari nemen bestuursvoorzitter Annetje Ottow (55) en Hester Bijl (50), de nieuwe rector magnificus, het van Stolker over. Ook zij staan naar eigen zeggen pal voor de Universiteit Leiden als bolwerk van vrijheid. ‘We vinden het belangrijk die diversiteit van opvattingen ook in het onderzoek en onderwijs te hebben. Dat versterkt de kwaliteit,’ aldus Bijl, die het het motto Praesidium Libertatis (bolwerk van de vrijheid) onderschrijft: ‘Dat is een kernwaarde. We koesteren de vrijheid van het denken en van het wetenschappelijke debat.’ EW-verslaggever Carla Joosten sprak Ottow en Bijl in een dubbelinterview. Lees in het interview hieronder wie zij zijn en wat ze willen met de oudste universiteit van Nederland:

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.