Coronamaatregelen

Grapperhaus roept moslims op: houd je aan regels tijdens Ramadan

12 april 2021Leestijd: 4 minuten

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) heeft via een video moslims  opgeroepen om zich tijdens de Ramadan – die morgen begint – aan de coronamaatregelen te houden. Tegelijkertijd hebben burgemeesters van de vier grote steden om het openen van de terrassen gevraagd.

‘Vandaag vraag ik u voor de tweede en hopelijk laatste keer de ramadan en de iftar bescheiden te beleven,’ zegt Grapperhaus. ‘Blijft u alstublieft thuis. Ook met het Taraweeh-gebed en het Suikerfeest.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De burgemeesters van de vier grote steden hebben maandag teleurgesteld gereageerd op het uitstel van versoepeling van de coronamaatregelen. Het demissionaire kabinet gaat niet per 21 april versoepelen, maar pas de week daarna (als de besmettingscijfers het toelaten).

In een gezamenlijke verklaring doen de burgemeesters opnieuw een dringend beroep op het kabinet om onder meer de terrassen weer te openen.

Lees ook het commentaar van Marieke ten Katen: Laat 60-minners zelf keuze maken over AstraZeneca-vaccin

‘In de dichtbevolkte gebieden hebben inwoners de buitenruimte hard nodig,’ zeggen de burgemeesters Femke Halsema (Amsterdam), Sharon Dijksma (Utrecht), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Jan van Zanen (Den Haag). ‘Zij eigenen zich deze ook toe als het weer beter wordt. Daarmee wordt handhaving onhaalbaar en komt het lokale gezag ongewild tegenover zijn eigen inwoners te staan. Juist om besmettingen te voorkomen door ongeregelde samenkomsten en voor de geloofwaardigheid van het coronabeleid, is beheerste openstelling van de buitenruimten noodzakelijk.’

Dit is alleen te handhaven met waterkanon

Voorzitter van de raad van bestuur van het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis Maurice van den Bosch sluit zich bij die oproep aan. ‘Beheerste openstelling van buitenruimten kan juist helpen om besmettingen te voorkomen, omdat zo ongeregelde samenkomsten tegen worden gegaan.’

In het NOS Radio 1 Journaal gaf Aboutaleb een toelichting. ‘Wij kunnen alleen nog met een waterkanon handhaven, maar dat is een agressieve manier om tegen je bevolking op te treden. Handhaving is niet meer redelijkerwijs uit te voeren, zoals we dat noemen.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Horeca: opnieuw keiharde klap

‘Uitermate teleurstellend en opnieuw een keiharde klap in het gezicht van horecaondernemers,’ schrijft Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie op het uitstel.

De organisatie vindt het onbegrijpelijk dat ‘door een falend overheidsbeleid en (opnieuw) een vertraging in het rijksvaccinatieprogramma er na dertien maanden nog steeds nauwelijks stappen worden gezet om de economie weer op gang te brengen’. KHN zegt al maanden dat er in deze coronatijd meer mogelijk is, dat de terrassen veilig open kunnen en dat recent onderzoek dit aantoont.

Lees ook dit commentaar van Bram Hahn: Hoog tijd voor concrete exitstrategie  

Studentenbond: onacceptabel

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt uitstel van de volledige heropening van hogescholen en universiteit onacceptabel. Op dit moment heeft er slechts sporadisch fysiek onderwijs plaats, bijvoorbeeld voor tentamens of practica.

Volgens de studentenbond is ‘de rek eruit en staat het water de studenten aan de lippen’. ‘Ze zitten sinds half december dag in dag uit achter de laptop,’ zegt LSVb-voorzitter Lyle Muns. De bond zegt dat er geen redenen meer zijn om de onderwijsinstellingen dicht te houden. Zo kan er anderhalve meter afstand worden gehouden en hebben hogescholen en universiteiten zelftests ingekocht om eventuele virusuitbraken snel op te sporen.

Politici woest

Politici reageren woest op het nieuws. ‘Open terrassen (buiten kan alles want nul gevaar op besmetting) en winkels en restaurants met protocollen, zeg ik tegen prik-faalhazen Rutte en De Jonge. Het heeft allemaal lang genoeg geduurd met die verstikkende regels van jullie,’ twittert PVV-leider Geert Wilders.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Het kabinet verlengt de lockdown en de avondklok wéér. Bedrijven gaan kapot, jongeren willen gewoon weer naar school, iedereen wil ’s avonds weer naar buiten. Maar Nederland blijft op slot. Alléén FVD wil Nederland nu weer volledig open,’ laat de partij via Twitter weten. 

Lees alle verhalen over het coronavirus in ons dossier

Aantal besmettingen torenhoog

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland schoot de afgelopen weken omhoog. In de lijst van het aantal besmettingen per miljoen inwoners hoort Nederland zelfs bij de top in Europa. Zondag 11 april meldde het RIVM 8.288 nieuwe besmettingen, dat zijn er 588 meer dan een dag ervoor. Op 27 maart was het besmettingsaantal voor het laatst hoger: toen stond het aantal op 8.795.

De Volkskrant meldde zondag dat een deel van de Nederlandse ziekenhuizen reguliere zorg zoals hart- en kankeroperaties heeft moeten uitstellen. Vrijdag 9 april besloot het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) het aantal IC-bedden te willen opschalen van 1.450 naar 1.550.

LNAZ-voorzitter Ernst Kuipers zei dat de uitbreiding ten koste zou gaan van de reguliere zorg, maar benadrukte dat de stap noodzakelijk is vanwege de verwachte stijging van de coronacijfers. Momenteel liggen bijna achthonderd coronapatiënten op de intensive care. Dat is het grootste aantal sinds de eerste golf. Tot dusver verschoven ziekenhuizen alleen niet-acute operaties zoals knie- en heupoperaties.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.