Verhaal van de Dag

Achterban reageert verdeeld op mogelijke fractiefusie PvdA en GroenLinks

20 augustus 2021Leestijd: 3 minuten

Een fusie tussen de fracties van Partij van de Arbeid en GroenLinks moet de impasse in de kabinetsformatie doorbreken. Hierover zou achter de schermen in Den Haag worden gesproken. Hoe concreet is het plan en wat zijn de reacties?

VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag zouden in de gesprekken met informateur Mariëtte Hamer (PvdA) spreken over een fractiefusie tussen PvdA en GroenLinks als uitweg uit de impasse in de formatie. Dat bracht de NOS naar buiten op donderdag 19 augustus.

De Tweede Kamerfractie van de PvdA zou bereid zijn te fuseren. Volgens de NOS is een blokvorming met de fractie van GroenLinks donderdagochtend besloten in een fractievergadering. GroenLinks heeft nog geen besluit genomen. Dat het scenario uit de hoek van de VVD en D66 komt, lijkt de zaak niet te bespoedigen. GroenLinks liet in een tweet weten dat de partij liever zelf uitmaakt op welke manier met andere partijen wordt samengewerkt:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vijf partijen is te veel

Een fractiefusie zou een aantal moeilijkheden in de formatie kunnen omzeilen. De VVD wil van begin af aan geen deel uitmaken van een vijfpartijencoalitie met PvdA én GroenLinks. Een fractiefusie tussen de twee linkse oppositiepartijen lost dit probleem op. Dan zijn er maar vier partijen nodig voor een meerderheid. Vier is stabieler dan vijf, is de gedachte van Rutte.

Al in november 2020 zeiden de PvdA en GroenLinks dat ze niet zonder elkaar deel willen uitmaken van een volgend kabinet. Ook tijdens de formatiegesprekken na de verkiezingen in maart dit jaar trokken fractievoorzitters Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilianne Ploumen (PvdA) samen op. Door een fusie hebben de partijen meer kans om samen mee te regeren.

Verdeelde reacties

De PvdA heeft nog geen officiële reactie gegeven. Momenteel is de partij verwikkeld in een strijd om het voorzitterschap. Verscheidene kandidaten voor die functie hebben wel gereageerd op het nieuws. Zo reageert Reshma Roopram op Twitter sarcastisch met de vraag of het bericht een grap is en benadrukt zij dat leden van de partij het laatste woord hebben over een fusie.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Kandidaat-voorzitter Frank van de Wolde voert nadrukkelijk campagne voor een fusie tussen de twee partijen, maar zegt in reactie op het nieuws over zo’n fusie dat ‘rechts geroeptoeter’ daarvoor niet de aanleiding mag zijn.

Voormalig voorzitter van de PvdA Hans Spekman keerde zich donderdag 19 augustus bij Radio 1 fel tegen een mogelijke fusie. Hij noemde het ‘onvoorstelbaar slecht’ en vreest dat de idealen van de sociaal-democratie zo worden verkwanseld, omdat GroenLinks die idealen niet per se deelt. Ook vindt Spekman dat de leden van de PvdA zo in het gezicht worden geslagen.

Ook buiten de twee politieke partijen is gereageerd op de fusie. VVD’er Frans Weisglas, oud-Tweede Kamervoorzitter, vindt het bizar. Ook legt hij de schuld bij de VVD en D66 dat de twee linkse partijen mogelijk moeten samengaan. Of het zo zwart-wit ligt, is onduidelijk. Partijleiders Rutte en Kaag wilden donderdag niet reageren op de berichten over een mogelijke fractiefusie tussen PvdA en GroenLinks.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.