Verhaal van de dag

Coronacijfers lopen op, kabinet bijeen voor overleg: nieuwe maatregelen op komst?

25 oktober 2021Leestijd: 3 minuten

De coronacijfers in Nederland lopen in rap tempo op. Ziekenhuisbestuurders roepen om ingrijpen en het kabinet komt vanmiddag, 25 oktober, bijeen voor overleg. Staan we aan de vooravond van nieuwe maatregelen?

Dinsdag 2 november is er een coronapersconferentie, het OMT komt met een spoedadvies. Dat meldt demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) maandag na ministerieel overleg. De persconferentie komt drie dagen eerder dan gepland.

Het RIVM meldde zondag 6.350 positieve tests. Sinds 23 juli is het aantal besmettingen niet boven de 6.000 geweest.

Voor het eerst sinds half augustus lagen er dit weekeinde ook meer dan 700 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Het totale aantal coronapatiënten steeg zondag tot 748. Op de IC’s liggen nu 185 ernstig zieke coronapatiënten. Zeven patiënten moesten zondag verplaatst worden naar een ziekenhuis in een andere regio.

Lees ook dit coververhaal van EW:

Zijn er echt meer IC-bedden nodig?

Ziekenhuizen om de tafel voor spreiding patiënten

Een aantal ziekenhuizen in Zuid-Holland overlegt daarom maandagochtend over de verspreide opvang van coronapatiënten, meldt het HagaZiekenhuis in Den Haag. Zondagmiddag stelde het ziekenhuis een tijdelijke opnamestop in omdat overbezetting dreigde. Ambulances kregen de opdracht patiënten naar andere ziekenhuizen in de regio te brengen.

De laatste maanden was spreiding van patiënten niet of nauwelijks nodig. Maar volgens voorzitter Martin Schalij van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) is de druk op de zorg toegenomen nu het normale leven na corona steeds meer wordt opgepakt. Er worden volgens hem niet alleen meer coronapatiënten opgenomen, maar ook bijvoorbeeld weer meer slachtoffers van ongevallen of mensen die een hartaanval hebben gehad.

Schalij pleitte er bij de regionale Omroep West voor ‘om het hoofd erbij te houden, weer mondkapjes te gebruiken, thuis te werken en 1,5 meter afstand te houden. Als je dat samen doet, dan ben je er al.’

Ouderenbond ANBO wil snel nieuwe maatregelen

Ouderenbond ANBO wil dat het kabinet zo snel mogelijk nieuwe maatregelen neemt om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. ‘Te denken valt aan het herinvoeren van de 1,5 meterregel of de mondkapjesplicht,’ zegt de organisatie maandag. De ANBO wil ook dat het kabinet snel beslist of ouderen een extra prik tegen het coronavirus krijgen.

Arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare willen dat werkgevers een zogenoemd ’snotneusprotocol’ in het leven roepen om hun werknemers duidelijk maken wanneer die wel of niet naar het werk kunnen komen. De maatregel moet ziekteverzuim door corona en griep dit najaar en de winter beperken.

Van elke honderd ziekmeldingen blijven volgens de arbodiensten in vijftien gevallen de werknemers langer dan zes weken thuis. Dat waren er vorig jaar nog tien op de honderd.

Ziekenhuisdirecteuren willen maatregelen

Vorige week riepen ziekenhuisdirecteuren in dagblad Trouw de overheid op om maatregelen te nemen en zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De bestuurders vrezen dat er anders opnieuw een overbelasting van de zorg dreigt. Het Isala-ziekenhuis in Zwolle neemt zelf maatregelen en voert de mondkapjesplicht voor bezoekers weer in.

Naast een mondkapjesplicht kan het kabinet ervoor kiezen het coronatoegangsbewijs op meer plaatsen verplicht te stellen. Ook het geven van een derde coronaprik behoort tot de mogelijkheden.

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is voorstander van lokale lockdowns, mochten de besmettingcijfers de komende tijd verder oplopen. Dat zou dan moeten gebeuren op basis van de besmettings- en vaccinatiegraad.

Armand Girbes, intensivist bij het Amsterdam UMC, wil dat er een maximumaantal IC-bedden komt voor coronapatiënten. Op die manier kan reguliere zorg zoveel mogelijk doorgaan. Dat betekent dat ziekenhuizen actievere keuzes moeten maken wie er wel en niet recht heeft op een IC-bed.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.