Coronacrisis Premium Corner

Omikron doet perspectief weer verdampen

14 december 2021Leestijd: 4 minuten

Het OMT was al voor een strengere aanpak, door de komst van omikron is ook het kabinet om. Weer wordt de winter een aaneenschakeling van ‘verzwaarde pakketten’, en het eind is nog niet in zicht.

Demissionair premier Mark Rutte zei het tijdens de vragenronde van de persconferentie nog maar een keer: ‘We hebben een van de zwaarste maatregelpakketten van Europa.’  Los van de vraag of dat waar is, wat hij er niet bij zei: er is dan ook bijna geen land dat al wekenlang zo donker kleurt op de Europese kaart met coronabesmettingen.

In de persconferentie van dinsdag 14 december zetten hij en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge uiteen wat het kabinet de komende tijd nodig acht om het virus het hoofd te bieden.

OMT wilde al eerder strengere maatregelen

Het Outbreak Management Team (OMT) zag voor de komst van omikron al voldoende aanleiding om te adviseren de scholen eerder met vakantie te sturen en ook op andere terreinen terughoudender te zijn. Het demissionaire kabinet was hoopvoller en rekende er een beetje op dat de maatregelen die vanaf 28 november gelden, voldoende zouden zijn om de druk op de zorg te verlichten.

De beide bewindslieden begonnen dan ook met de mededeling dat de piek van de delta-besmettingen (waarschijnlijk) achter ons ligt. Maar die cijfers laten onverlet dat de circulatie van het virus nog steeds heel hoog is en dat de bezetting in de ziekenhuizen nog nauwelijks is afgenomen.

Cynisch zou je kunnen zeggen dat omikron een welkom steuntje in de rug is van de voorstanders van strengere maatregelen. Zelfs het demissionaire kabinet kan niet om het dreigende gevaar heen en moet de huidige maatregelen wel verlengen en zelfs verzwaren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.