Premium Lock 26 Chinese zeelieden: kwartiermakers van de huidige gemeenschap

02 februari 2022Leestijd: 8 minuten
Chinatown in Rotterdam groeide in de jaren twintig al snel uit tot grootste van Europa. Handel in Fruit Chong Wha stond bekend als de winkel van ome Sam. Foto: collectie Verhalenhuis Belvédère, familie Tsang

In 1911 kwamen 26 Chinese zeelieden als ‘onderkruipers’ naar Nederland. Zij waren de kwartiermakers van de huidige gemeenschap.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

In de vroege ochtend van 17 juni 1911 legde het stoomschip Batavier III aan in Rotterdam. De boot onderhield een veerdienst met Londen. In het halfduister liet een aantal mannen zich via een touwladder aan boord van een sleepboot zakken. ‘Uiteindelijk stonden er zesentwintig tengere, kleine mannen met hun bagage dicht opeengepakt op het dek,’ schrijft Karina Meeuwse in Het huis van Han. Honderd jaar Chinese geschiedenis in Nederland.

De sleepboot bracht de mannen – Chinese zeelieden – naar een loods op het schiereiland Katendrecht, tussen de Rijn- en Maashaven. Het waren zogenoemde onderkruipers, door rederijen ingehuurd om een staking te breken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw