Immigratie Premium Corner

26 Chinese zeelieden: kwartiermakers van de huidige gemeenschap

02 februari 2022Leestijd: 8 minuten

In 1911 kwamen 26 Chinese zeelieden als ‘onderkruipers’ naar Nederland. Zij waren de kwartiermakers van de huidige gemeenschap.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

In de vroege ochtend van 17 juni 1911 legde het stoomschip Batavier III aan in Rotterdam. De boot onderhield een veerdienst met Londen. In het halfduister liet een aantal mannen zich via een touwladder aan boord van een sleepboot zakken. ‘Uiteindelijk stonden er zesentwintig tengere, kleine mannen met hun bagage dicht opeengepakt op het dek,’ schrijft Karina Meeuwse in Het huis van Han. Honderd jaar Chinese geschiedenis in Nederland.

De sleepboot bracht de mannen – Chinese zeelieden – naar een loods op het schiereiland Katendrecht, tussen de Rijn- en Maashaven. Het waren zogenoemde onderkruipers, door rederijen ingehuurd om een staking te breken.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.