Premium Lock Larry Siedentop: ‘We moeten voorkomen dat Rusland een Chinese provincie wordt’

15 maart 2022Leestijd: 9 minuten
Larry Siedentop. Foto: Jillian Edelstein

De Brits-Amerikaanse politiek filosoof Larry Siedentop (86) hoopt dat de Russische aanval op Oekraïne de democratie revitaliseert. ‘Dit laat zien wat een ondemocratisch regime inhoudt.’

Hij heeft het overleefd, de coronapandemie en de lockdowns. Maar twee jaar opgesloten zitten in zijn Londense flat, heeft Larry Siedentop geen goed gedaan. ‘Ik weet dat ik mijn oude leven moet oppakken, maar na twee jaar in de barakken is dat niet eenvoudig.’ Hij lacht om zichzelf, toch nog met pretogen.

Sir Larry Siedentop (Chicago, Verenigde Staten, 1936) is politiek filosoof en sinds 1973 verbonden aan ­Keble College, Oxford. Schreef Democracy in Europe (2000) en Inventing the Indi­vidual (2014).

Hij was als veelgelezen politiek filosoof een graag geziene spreker en gast in de hoogste politieke, academische en koninklijke kringen in Europa en de Verenigde Staten. Wekelijks lunchte hij in zijn club The Beefsteak. De leden van de liberale club zitten aan een lange tafel, alle obers worden Charles genoemd. Vanuit Londen reisde hij elke week naar de universiteit van Oxford om studenten te begeleiden. Een van hen werd de Japanse ambassadeur in Londen, maar vertrok tot Siedentops spijt na twee jaar. ‘Hij kreeg met zijn vrouw een kindje en zij wilde dat het de eerste jaren in Japan opgroeide, anders is het onmogelijk om je later thuis te voelen in die cultuur.’

Onder zijn vrienden zijn ook adviseurs van premier Boris Johnson, ministers en jonge musici. Als alleenstaande man had hij zo een rijk sociaal leven. Tot corona. Hij vindt het vreselijk. De laatste jaren zijn duister geweest.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw