Premium Lock Hoe Timmermans Poetin wil verslaan

18 mei 2022Leestijd: 2 minuten
Vicevoorzitter Frans Timmermans versnelt Europese klimaatambities. Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/ANP

Frans Timmermans is terug in de spotlights. Het was even wat stiller rond de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie die klimaat in zijn portefeuille heeft. Op 18 mei presenteerde hij ‘REPowerEU’, een conceptvoorstel waarmee het wegvallen van Russische olie en gas moet worden opgevangen.

Volgens het plan moet de Europese energieconsumptie in 2030 met 13 procent zijn teruggebracht (was 9 procent). Zo bespaart de Europese Unie (EU) voor bijna 94 miljard euro aan energie. Haar streven om niet langer aan het energie-infuus uit Moskou te hangen, versnelt de klimaatambities van de EU. Zo wil Timmermans dat lidstaten in 2030 voor 45 procent op hernieuwbare energie draaien (was 40 procent). De capaciteit voor zonne-energie moet in 2028 zijn verdubbeld. Ook wil de Commissie gezamenlijk vloeibaar gas gaan inkopen, via een platform waarop ook EU-buurlanden welkom zijn. De productie van – controversiële – biomassa moet omhoog en waterstof krijgt prioriteit. Kosten van REPowerEU: 195 miljard euro.

Lees verder onder de tweet

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.