Premium Lock Wouter Bos treedt in traditie in zorg, maar trend is andersom

02 juni 2022Leestijd: 6 minuten
Voormalig PvdA-leider Wouter Bos werd topman van zorgverzekeraar Menzis. Foto: Sem van der Wal/ANP

PvdA’er Wouter Bos trad afgelopen maand aan als zorgtopman. Andere oud-politici gingen hem voor met een functie in de zorg. Maar een run op ‘Haagse’ bestuurders is er niet. Eerder omgekeerd, schrijft Carla Joosten in een analyse over het verkeer tussen politiek en zorg.

Hans Wiegel stuurde in 1994 eens een handgeschreven briefje naar kabinetsinformateur Gijs van Aardenne met een suggestie voor de gezondheidszorg. Wiegels boodschap belandde letterlijk in het Regeerakkoord.

De VVD-coryfee was voorzitter van de ziektekostenverzekeraars en al sinds 1982 weg uit Den Haag, maar maakte gebruik van zijn netwerk om beleid te beïnvloeden. Zou het daarom zijn dat zorgverzekeraar Menzis de vroegere PvdA-­leider Wouter Bos aantrok als nieuwe topman? Het zou zomaar kunnen.

Bos, die van 2002 tot 2010 de PvdA leidde en minister van Financiën was, volgde bij Menzis verzekeringsman ­Ruben Wenselaar op. Daarvoor leidde een andere gewezen politicus – oud-minister Roger van Boxtel (D66) – Menzis.

Bos leidde lobby om geneesmiddelenbureau naar Nederland te halen

Oud-politici duiken vaker op in sectoren met het idee dat ze in Den Haag kunnen lobbyen. Econoom en politicoloog Bos was afgelopen drie jaar CEO bij Invest-NL, maar daarvoor acht jaar actief in de zorg. Eerst als voorzitter van KPMG Gezondheidszorg, daarna als leider van de fusie van de ziekenhuizen VUmc en AMC tot Amsterdam UMC. Voor het kabinet voerde de voormalig vicepremier in 2017 ook nog een succesvolle lobby om het Europees geneesmiddelenbureau EMA naar Nederland te halen.

Menzis is blij met de ‘vangst’ van Bos. ‘Wij zijn ervan overtuigd dat wij met Wouter een bestuursvoorzitter hebben gevonden die op een enthousiaste en inspirerende wijze leiding gaat geven aan Coöperatie Menzis. Hij neemt veel ervaring en expertise mee om de strategie van Menzis te realiseren,’ reageerde voorzitter van de raad van commissarissen van Menzis Peter van Lieshout, zelf oud-topambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid.

In de zorg gaat een kwart van alle overheidsuitgaven om. De sector is complex en de problemen zijn groot. Personeelstekorten, uitblijvende investeringen en ziekenhuisbestuurders die onder druk staan en steeds vaker onder dwang vertrekken. Intussen stijgen de kosten en pakken verzekeraars hun regierol niet. Het zorgbeleid is aan vernieuwing toe, wat inzet vergt van alle spelers.

In Den Haag de weg weten en er een netwerk hebben is een pre

In Den Haag de weg weten en er een netwerk hebben is een pre. Wie een ­minister, fractievoorzitter of ambtenaar kan aanschieten of bellen, kan beleid gemakkelijker beïnvloeden. Daarbij kan een oud-politicus als uithangbord dienen. Iets wat Wiegel met schwung deed. Oud-PvdA-minister Guusje ter Horst lukte dat bij de fysiotherapeuten minder.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.