In Brussel Premium Corner

Deze zomer regeert de gure winter al

26 juli 2022Leestijd: 2 minuten

Correspondent René van Rijckevorsel ziet Brussel preluderen op nul gas uit Rusland. Meer hierover in zijn laatste EW-podcast BruXL.

Lees ook dit opiniestuk van Joris Heijn: Gaspijplijn Nord Stream 1 weer open? Dat is ook heel gevaarlijk

Summertime, and the livin’ is easy…’ schreef de Amerikaanse componist George Gershwin (1898-1937) in 1935 in zijn opera Porgy and Bess. Het is de tijd van de zomer en het leven is makkelijk.

Niet in 2022. Deze loeiwarme zomer, de eerste ‘normale’ na twee jaar coronastress, staat al in het teken van de komende kille herfst en gure winter waarop dient te worden voorgesorteerd.

Zoals The Economist meldde, is Rusland voor zijn inkomsten slechts voor 2 procent afhankelijk van gasexport naar de Europese Unie, terwijl het aan Duitsland 55 procent en aan Italië 40 procent van alle gas leverde. Beetje pijn voor Vladimir Poetin betekent dus veel pijn in twee van de drie grootste economieën van de Europese Unie (EU). Hij kan Europa blijven gijzelen met het aan- en uitzetten van de Russische gaskraan Nord Stream 1.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.