Premier Premium Corner

Mark Rutte: een handige manager in plaats van een leider

27 juli 2022Leestijd: 10 minuten

Premier Mark Rutte bezit tal van deugden, die het begrijpelijk maken dat hij het zo lang volhoudt in het Torentje. Het opportunisme van de erg buigzame VVD-leider overschaduwt de goede eigenschappen soms wel.

Oekraïne was heel blij, zei een tevreden ogende Mark Rutte vorige maand na een top van de Europese Unie (EU) in Brussel. De minister-president van Nederland had ingestemd met een kandidaat-lidmaatschap van de belaagde natie, wat een belangrijke steun in de rug moest betekenen voor oorlogspresident Volodymyr Zelensky.

Luister ook de podcast met Gerry van der List en Victor Pak over dit verhaal:

Leden van de Tweede Kamer spraken hun verbazing uit. Rutte was als een blad aan een boom gedraaid, merkte SP’er Jasper van Dijk bijvoorbeeld op. De VVD’er had immers herhaaldelijk beweerd dat het associatieverdrag met Oekraïne geen opstapje vormde voor een lidmaatschap en had zich een tegenstander getoond van toevoeging van Kiev aan de hoofdsteden van de EU.

RutteLees ook dit omslagverhaal: Mark Rutte in perfecte storm

Maar Van Dijk en zijn collega’s in het parlement kunnen onmogelijk erg verrast zijn. Draaien is een specialiteit van Rutte. Geen politicus kan zo hartelijk omgaan met andersdenkenden die hij eerder verbaal heeft bestreden en zo krachtig een standpunt verdedigen waarvan hij kort daarvoor niets moest hebben. Het is zowel een zwakte als een kracht.

De premier is een machtspoliticus met een enorme ambitie

Niemand zal bij het begrip ‘staatsman’ denken aan Rutte, want hij blijkt keer op keer iemand op wie je geen staat kunt maken. Tegelijk hebben zijn wendbaarheid, bereidheid om continu beloften te schenden en geringe aandacht voor de wensen en belangen van zijn achterban ertoe bijgedragen dat hij het uitzonderlijk lang volhoudt in het Torentje.

Publiekelijk doet Rutte er luchtig over dat hij zich op 2 augustus de langstzittende premier uit de vaderlandse geschiedenis mag noemen. Maar het moet hem toch deugd doen dat hij de CDA’er Ruud Lubbers als recordhouder aflost. Hij ziet er een beetje uit als een schooljongen, maar Mark is een echte machtspoliticus met een enorme ambitie, zo heeft zijn vroegere partijgenoot en tegenwoordig scherpe criticus Geert Wilders weleens geconstateerd. Zijn vrienden weten te vertellen dat hij al jong liet weten graag premier te willen worden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.