Premium Lock Twee oude politieke opponenten samen aan de bak in Almere

04 juli 2022Leestijd: 7 minuten
Sadet Karabulut (links) en Ank Bijleveld in het stadhuis van Almere. Foto: Peter Hilz

Twee oude opponenten, Ank Bijleveld en Sadet Karabulut, troffen elkaar in een nieuwe werkomgeving. ‘We hebben elkaar wel even in de ogen gekeken.’

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

In de Tweede Kamer stonden Sadet Karabulut en Ank Bijleveld vaak tegenover elkaar als politieke opponenten. Het toen­malige SP-Kamerlid diende diverse moties van wantrouwen in tegen de CDA-minister van Defensie. Dit voorjaar troffen ze elkaar onverwacht in ­Almere, waar Bijleveld sinds januari waarnemend burgemeester is en Karabulut sinds april ambtenaar. Een andere tijd en nieuwe rollen.

‘Ik bezocht een pand voor de opvang van Oekraïners en zag opeens Sadet. Ik vroeg: wat doe jij hier? Ze antwoordde: “Ik ben ambtenaar hier.” Dat was echt grappig,’ zegt Bijleveld (60) in haar werkkamer op het stadhuis in ­Almere, waar ook Karabulut aanschuift.

‘Ik wist wel dat Ank burgemeester was. Dus toen ik haar zag binnenkomen, dacht ik: oh ja natuurlijk, de burgemeester,’ zegt Karabulut (47), Programmamanager Vluchtelingen in Almere. ‘Er was veel te doen. En de crisisnoodopvang valt onder de burgemeester. We hebben een heel directe samenwerkingsrelatie.’

In de oude rolverdeling in Den Haag lag dat anders. Daar controleerde het ­Kamerlid de minister. Karabulut was misschien wel de grootste criticus van de minister van Defensie. ‘Ik legde de moties van wantrouwen van Sadet allemaal op een stapeltje,’ zegt Bijleveld nu op de haar kenmerkende luchtige toon.

Ank Bijleveld-Schouten (IJsselmuiden, 1962) is waarnemend burgemeester in Almere sinds 2022, was minister (2017-2021), commissaris van de Koning(in), staatssecretaris, ­burgemeester Hof van Twente, Kamerlid, raadslid (CDA) en ambtenaar. Studie: bestuurskunde in Enschede.

Maar de motie die Karabulut op 15 mei 2020 indiende, leidde bijna tot Bijlevelds val als minister. Ze was ministerieel verantwoordelijk voor de daden van haar voorganger Jeanine Hennis (VVD). Het draaide allemaal om de zeker zeventig burgerdoden door de aanval van een Nederlandse F-16 op een bommenopslag in Hawija in Irak in 2015. Defensie bleek ten tijde van de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat veel te terughoudend te zijn geweest met het delen van informatie met de Tweede Kamer. Een politieke doodzonde. Karabulut eiste het aftreden van minister Bijleveld, maar een meerderheid verwierp haar motie.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw