grondtransactie Premium Corner

Rechter dwingt NRC beschuldigingen tegen CDA’er Knops in te trekken

13 juli 2022Leestijd: 3 minuten

De rechtbank van Amsterdam tikt NRC en dagblad De Limburger hard op de vingers. Beide kranten beschuldigden CDA-politicus Raymond Knops ervan zich tienduizenden euro’s te hebben toegeëigend via een slinkse grondtransactie met de provincie Limburg en de gemeente Horst aan de Maas. De rechter noemt die beschuldigingen ‘onrechtmatig’.

Beide kranten moeten de artikelenreeks over de grondtransactie – die nog te lezen is in hun digitale archief – aanvullen met de rechterlijke uitspraak van woensdag 13 juli en de mededeling dat hun beschuldigingen aan het adres van Knops onrechtmatig zijn. Feitelijk betekent dat rectificatie. NRC en De Limburger worden door de rechter ook veroordeeld tot het betalen van de proceskosten die Knops maakte.

Lees ook dit stuk over Joep Dohmen: Publicaties NRC leidden tot val van Limburgs college

De gevierde NRC-onderzoeksjournalist Joep Dohmen schreef in mei 2020 dat Knops zich voor tienduizenden euro’s had bevoordeeld bij de grondaankoop in 2010 voor zijn woonboerderij in de Noord-Limburgse gemeente. Geholpen door zijn kennelijk goede contacten bij gemeente en provincie, mocht het toenmalige CDA-Kamerlid een veel groter huis bouwen dan andere kopers in hetzelfde ‘ruimte voor ruimte’-project in de Limburgse gemeente. Knops zou ook een veel groter perceel hebben gekregen dan waarvoor hij had betaald. Volgens Dohmen leverde hem dat een voordeel op van tienduizenden euro’s.

Toen de artikelen uitkwamen, was Knops opgeklommen tot staatssecretaris Binnenlandse Zaken. Kort daarop was hij plaatsvervangend minister.

Knops pikte het niet

Knops pikte de beschuldigingen niet. Hij begon een bodemprocedure. In nieuwe artikelen beschuldigde Dohmen de CDA-bewindsman ervan dat hij ambtenaren van Binnenlandse Zaken aan het werk zette voor ‘privékwesties’.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.