Vrijthofconcerten Premium Corner

André Rieu en zijn orkest moeten en zullen overwinnen

04 augustus 2022Leestijd: 2 minuten

Walsen op het Vrijthof. Dat was al even geleden. In 2020 en 2021 kon de jaarlijkse concertreeks van violist en dirigent André Rieu (72) in thuisstad Maastricht niet doorgaan wegens de coronapandemie.

Ook dit jaar zorgde het virus voor pech: concerten in Noord-Amerika moesten afgelopen voorjaar worden afgelast toen twintig leden van zijn Johann Strauss Orkest corona bleken te hebben. ‘Thuiszitten is vreselijk,’ zei Rieu in 2021 tegen radiostation L1. ‘Soms komen de tranen echt.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Rieu overwoog zelfs zijn viool uit 1692 te verkopen, een van de 1.100 violen die de Italiaan Antonio Stradivari bouwde in de zeventiende en achttiende eeuw. Met de miljoenen euro’s die het instrument waard is, zou Rieu’s bedrijf met ruim honderd personeelsleden kunnen blijven voortbestaan. Zover kwam het niet. Met geld uit eigen reserves, coronasteun van de overheid en door te bezuinigen kon hij door.

Maastricht staat 181ste in EW’s Beste gemeenten

En dus staat Rieu als vanouds op deze donderdagavond op het Vrijthof, zoals hij sinds 2005 doet. Dit jaar in juli vijftien keer, voor ruim 165.000 toeschouwers. ‘Het wordt emotioneel,’ kondigde Rieu vooraf aan. En dat wordt het. Jachthoorn- en trompetterkorps Edelweiss uit Heerlen heeft zich in een nieuw uniform gestoken, het door Rieu opgerichte Groot Europees Mannenkoor met 150 zangers uit Nederland en omringende landen meldt zich ook in nieuwe, uniforme kledij en de vele vrijwilligers die het verkeer en andere zaken begeleiden, zijn nog vriendelijker dan gebruikelijk.

De druk op Rieu is groot

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.