Premium Lock Theo Francken: ‘Helaas zit de Europese Unie vol met wegkijkers’

22 augustus 2022Leestijd: 7 minuten
Theo Francken, Belgisch delegatieleider in Assemblee: 'De NAVO is nu klaar voor de toekomst, sowieso'. Foto: Emy Elleboog

De Belgische NAVO-specialist en oud-asiel-staatssecretaris Theo Francken (44) over Poetin, Libië en het gevaar van illegale immigratie.

Op een snikhete zomerdag ontvangt de Belgische parlementariër Theo Francken in hemdsmouwen in zijn werkkamer in het imponerende federale parlementsgebouw aan de Brusselse Wetstraat. Francken, een grote man in wie een marinier verloren lijkt te zijn gegaan, is volksvertegenwoordiger sinds 2010. Zijn Kamerlidmaatschap werd onderbroken door zijn spraakmakende staatssecretariaat voor Asiel en Migratie in de periode 2014-2018.

Theo Francken (1978) studeerde pedagogische wetenschappen in Leuven. Hij is sinds 2010 Kamerlid voor N-VA en tevens burgemeester van Lubbeek. Was staatssecretaris voor Asiel & Migratie in de regering-Michel (2014-2018). Voor het recente boek over de NAVO publiceerde hij België, land zonder grens (2012), Continent zonder grens (2018) en Migratie in 24 vragen & antwoorden (2019).

Francken is lid van de N-VA, de partij van Bart De Wever. De N-VA werd in 2019 bij de federale verkiezingen met 25 zetels (van de 150) de grootste partij van België, maar zit niet in de zogeheten Vivaldi-­coalitie van liberalen, socialisten, christen-democraten en Groenen. Francken is verbolgen dat de N-VA niet regeert. Ondenkbaar in hedendaags Nederland, dat de grootste partij niet in de regering zit en niet de premier levert. ‘Ik denk niet dat dit een gezonde situatie is. The biggest but not the ruling, het is gewoon een schande. Vraag me niet hoe vaak ik al met mijn kop tegen de muur heb geslagen,’ moppert hij met een wrang lachje.

Francken is toch blij dat Turkije bij de NAVO zit

Francken maakt dan geen deel uit van de regering, wel is hij sinds oktober 2019 Belgisch delegatieleider in de Parlementaire Assemblee van de NAVO en lid van de Kamercommissie Defensie. Eind 2021 stelde hij met twee andere parlementa­riërs de bundel NAVO, hersendood of klaar voor de toekomst? samen. Veertien gerespecteerde auteurs die zijn verbonden aan de NAVO, universiteiten en denktanks, zoals EW-medewerker Jona­than Holslag, Jamie Shea en Alexander Mattelaer, buigen zich over de diverse uitdagingen waarvoor het westerse bondgenootschap zich gesteld ziet. Het gevaar van Iran, het ‘geografische ballenspel’ van Turkije, de dreiging van China, Europese defensie én het onheil van Rusland: alles komt aan bod.

Auteurs: Theo Francken, Peter Buysrogge, Hendrik Bogaert (redactie)

Titel: NAVO, hersendood of klaar voor de toekomst?

Uitgeverij Doorbraak

Pagina’s: 414

Prijs: € 24,95

Eind 2021 was de NAVO misschien nog hersendood, zoals de Franse president Emmanuel Macron had gezegd. Hoe denkt Francken over de NAVO van na 24 februari 2022, de dag van Poetins inval in Oekraïne? ‘Klaar voor de toekomst, sowieso. Die uitspraak van Macron was vooral om stevig aan de boom te schudden. De Fransen hebben altijd een speciale relatie gehad met de NAVO en zijn altijd kritischer over Amerika dan Nederland of de gemiddelde Vlaming. Nu zie je dat de NAVO heel eendrachtig is, al blijven Turkije en Hongarije lastige klanten. Het Turkse parlement moet de toetreding van Zweden en Finland natuurlijk nog goedkeuren. Die uitzettingen van Koerden uit Zweden gaan nog juridische veldslagen worden. Die mensen willen niet terug naar Turkije. Het kan dus nog wel een tijd duren.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw