beschouwingen Premium Corner

Hoe Rutte toch de zaal plat kreeg

23 september 2022Leestijd: 8 minuten

De tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer eindigde totaal anders dan de eerste dag. VVD-premier Mark Rutte wist een joviale sfeer te creëren, Thierry Baudet bleef weg, de meeste fractieleiders stelden zich constructief op en ’s avonds laat hing er een ‘Zo’ne goeie hebben wij nog niet gehad’-sfeertje. Politiek redacteur Eric Vrijsen doet verslag.

Rutte had er zin. Het kabinet was woensdagavond boos weggelopen uit de plenaire zaal, uit protest tegen een complotverhaal van Thierry Baudet (FVD) dat neerkwam op een beschuldiging aan het adres van D66-vicepremier Sigrid Kaag. Zij zou aan een spionnenopleiding in Oxford hebben gestudeerd. Maar kort daarop kwam Rutte in zijn eentje terug in ‘vak K’, omdat anders een patstelling zou zijn ontstaan. Er volgde een dinerpauze en daarna was het voltallige kabinet terug in de zaal. Baudet was inmiddels door Kamervoorzitter Vera Bergkamp voor de rest van de avond uitgesloten van de beraadslaging.

Rutte gaf geen krimp

Woensdag probeerde Freek Jansen (FVD) nog even in de kwestie te poken, maar Rutte gaf geen krimp. Ook Bergkamp hield de FVD’er kort. Baudet verscheen de hele dag niet ten tonele.

De Algemene Politieke Beschouwingen (APB) zijn een marathonvergadering: 2 dagen achter elkaar ruim 12 uur debatteren over de grote lijnen en de venijnige details van de vele honderden pagina’s aan begrotingsstukken. Rutte mag op dag 1 alleen maar luisteren. Op dag 2 krijgt hij urenlang het woord, voortdurend onderbroken door de interrupties van de linkse en rechtse oppositie en heel soms door de fractieleiders van de coalitie.

De oppositie rook bloed, want uit enquêtes blijkt dat het publieke vertrouwen in dit kabinet tot een dieptepunt is gedaald. Door zoveel mogelijk via de band van de media te spelen, wilden de linkse en rechtse oppositie Rutte IV het beslissende zetje richting afgrond geven. Maar Rutte is dan als de held in een zwaardgevecht van een ouderwetse kinderfilm. Hij wordt aan alle kanten belaagd, maar hij weet toch telkens weer tijd te vinden om zijn tegenstanders één voor één verbaal uit te schakelen. Zijn floret is lichter dan de houwdegens van de anderen.

Hij vecht alsof de zwaartekracht hem niet deert. Verbaal is hij enorm bedreven. De spiekbriefjes die hij van zijn ambtenaren krijgt, hij snapt ze onmiddellijk. Of het nu gaat over de ambulancenorm bij tijdskritische aandoeningen, de gemeentelijke fixit-teams voor slecht geïsoleerde woningen, de zelfsmeerlunch in het basisonderwijs, de voortgang van het Mercosur-verdrag voor de handel tusen Europa en Zuid-Amerika, of om het effect van het energieplafond op de normering hybride waterpomp, Rutte doorgrondt meteen de politieke kwetsbaarheden, buigt even mee met zijn tegenstander en prikt dan terug. Hij is als Zorro in de gelijknamige televisieserie uit de jaren zeventig.

Iets voorzichtiger dan gewoonlijk

Dit jaar moest hij iets voorzichtiger zijn dan gewoonlijk. Zijn vierde kabinet kwam moeizaam uit de startblokken en hij snapt dat hij de Kamer met egards moet behandelen. Hij kwam zelfs Wilders tegemoet. Niet in diens pleidooien voor een migratiestop (‘Nederland wordt volgepropt met asielzoekers’), maar in een idee om het voor parttimers in de wijkverpleging, het onderwijs en de verpleeghuizen aantrekkelijker te maken voltijds te gaan werken door een salarisverbetering niet ten koste te laten gaan van de fiscale toeslagen. Rutte beloofde dat het kabinet ‘zou bekijken of daar muziek in zit’ en Wilders zei dat hij dat ‘zeer zou waarderen’.

Ongekend heftige rel rond Baudet: kabinet loopt boos weg uit Tweede Kamer

Rutte was bijna niet te stoppen. Een handreiking naar links, een geste naar rechts. Maar op veel punten kon hij de Kamer natuurlijk geen absolute garanties geven. Zo bleef dat prijsplafond voor de energierekening van huishoudens nogal in de lucht hangen. Hoeveel kilowattuur precies? Welk maximumbedrag? De uitwerking moet nog volgen, meldde Rutte.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.