Premium Lock Sjoerd Sjoerdsma: ‘We moeten Taiwan bewapenen’

15 november 2022Leestijd: 4 minuten
Sjoerd Sjoerdsma. Foto: Dijkstra/HH/ANP

Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) wil China trotseren en Taiwan wapens en expertise leveren.

Sjoerd Sjoerdsma (Eindhoven, 1981) is sinds 20 september 2012 lid van de Tweede Kamer voor D66. Na zijn studie poli­ticologie trad Sjoerdsma in dienst bij het ministerie van ­Buitenlandse Zaken. Hij was ­diplomaat in ­Sudan, Afghanistan en de ­Pa­lestijnse gebieden.

Wapenleveranties aan Taiwan waren veertig jaar onmogelijk, maar nu moeten ze weer kunnen. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma pleit voor militaire samenwerking met het door de Volksrepubliek China bedreigde land. Militaire trainingen geven, expertise uitwisselen, hoogwaardig militair materieel verkopen: Sjoerdsma kan het zich goed voorstellen. ‘Bestellen zij de SMART-L-radar van Thales in Hengelo, dan moeten wij leveren,’ zegt hij.

Sjoerdsma reisde met collega-parlementariërs uit diverse Europese landen naar Taiwan en sprak daar met onder anderen president Tsai Ing-wen en minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu. De D66-buitenlandspecialist vindt dat Nederland ook uit eigenbelang op de lange tenen van Peking mag gaan staan.

De Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu (links) is blij met het bezoek van D66’er Sjoerd Sjoerdsma

‘Een economische atoombom’

Een onafhankelijk Taiwan is van cruciaal belang voor de productie van geavanceerde computerchips. Maakt China zijn dreigementen waar om de ‘afvallige provincie’ Taiwan met geweld te veroveren, dan vallen wereldwijd productie­ketens stil. ‘Een economische atoombom,’ noemt Sjoerdsma dit scenario.

Hij wijst erop dat chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven voor eenderde van zijn omzet op Taiwan draait en dat de vrije doorvaart in de Straat van Taiwan – waar eenvijfde van de wereldwijde goederenstroom passeert – essentieel is voor de Rotterdamse haven. Sjoerdsma vergelijkt een eventuele oorlog om Taiwan met de Russische inval in Oekraïne.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw