17-7
GroenLinks-PvdA steunt kabinetsinzet op fors hogere NAVO-norm (10:00)
- GroenLinks-PvdA steunt het plan van demissionaire kabinet om de NAVO-norm te verhogen van 2 naar 3,5 procent van het bbp. Hoe dat betaald moet worden, laat de partij over aan een volgend kabinet.
- ‘Deze tijd vraagt om leiderschap dat Nederland beschermt’, zegt Frans Timmermans. ‘GroenLinks-PvdA zal een hoger defensiebudget steunen als dat nodig is voor onze veiligheid.’
- De steun is ‘geen blanco cheque’. De partij wil niet dat er bezuinigd wordt op zorg, onderwijs of de verzorgingsstaat: ‘Wat we willen beschermen, moeten we niet zelf gaan afbreken.’ Liever ziet zij een ‘solidariteitsbijdrage’ van de allerrijksten of het aanspreken van buffers.
16-6
Van Hijum wil dat kabinet doorgaat met lager eigen risico (17:30)
- Waarnemend zorgminister en vicepremier Eddy van Hijum (NSC) vindt niet dat het demissionaire kabinet voorlopig moet stoppen met de voorgenomen verlaging van het eigen risico in de zorgverzekering, nu de Raad van State met een zeer kritisch oordeel is gekomen over het plan.
- ‘We hebben er als kabinet bewust voor gekozen om het eigen risico te halveren, omdat we ook de toegang tot de zorg willen verbeteren. Door ervoor te zorgen dat dat eigen risico niet een rem is voor mensen om zorg te zoeken als ze dat nodig hebben.’
- Volgens hem blijven de plannen overeind door compenserende maatregelen: ‘Het inkomenseffect van de ingreep voor de lagere inkomens is wel degelijk positief.’
- De Raad van State waarschuwt evenwel dat met de verlaging van het eigen risico de zorgpremie voor iedereen stijgt. Gezonde mensen met een laag inkomen zouden er daardoor op achteruit kunnen gaan. Ook de druk op de toch al overbelaste gezondheidszorg neemt toe, voorziet de belangrijkste adviseur van het kabinet op wetgevingsgebied.
15-6
Daniëlle Jansen en Hanneke Boerma nieuwe bewindslieden NSC (20:00)
13-6
Vincent Karremans (VVD) demissionair minister van Economische Zaken (18:30)
- Vincent Karremans wordt namens de VVD de demissionair minister van Economische Zaken. Ook Judith Tielen en Thierry Aartsen komen voor de liberalen in het kabinet. Tielen wordt staatssecretaris voor Volksgezondheid, Aartsen krijgt Infrastructuur en Waterstaat. Karremans is nu nog staatssecretaris van Volksgezondheid in het demissionaire kabinet.
12-6
Overgrote meerderheid GroenLinks- en PvdA-leden stemt in met fusie (16:15)
-
De fusie tussen GroenLinks en PvdA is officieel een feit: uit de donderdag bekendgemaakte uitslag van het ledenreferendum blijkt dat 88 procent van de PvdA-leden en 89 procent van de GroenLinks-leden vóór stemde.
De uitslag komt niet als verrassing, maar markeert wél een historisch moment in de Nederlandse politiek. Sinds het gezamenlijke verkiezingsprogramma en de gedeelde lijst in 2023, en de eerdere fusie van de Eerste Kamerfracties, was de samenwerking al vergaand. De formele samensmelting is nu met brede steun bekrachtigd.
Demissionair kabinet akkoord over herverdeling vrijgekomen ministerposten (11:00)
- Na het terugtrekken van alle PVV-bewindslieden zijn VVD, NSC, BBB en premier Dick Schoof het eens over de herverdeling van de ministersposten.
- Woensdag maakten de coalitiepartijen al bekend dat justitieminister David van Weel (VVD), woonminister Mona Keijzer (BBB) en minister Eddy van Van Hijum (Sociale Zaken, NSC) de asieltaken verdelen. Nieuw is dat Van Weel eindverantwoordelijk is voor het beheer van het ministerie van Asiel en Migratie.
- Caspar Veldkamp (NSC) neemt de portefeuille ontwikkelingshulp over, terwijl een nog te benoemen staatssecretaris buitenlandse handel krijgt. Bronnen dachten eerder dat beide taken bij één persoon zouden komen, zoals onder PVV-minister Reinette Klever, maar dat verandert nu.
- Staatssecretarissen krijgen extra taken: Jurgen Nobel gaat over inburgering, Teun Struycken neemt het gevangeniswezen over, en Eddy van Marum krijgt koninkrijksrelaties en digitalisering. In totaal moeten drie ministers en drie staatssecretarissen worden vervangen.
11-6
Partijen eens over posten, Asiel en Migratie in drieën geknipt (15:45)
- De drie overgebleven coalitiepartijen hebben een akkoord bereikt over de verdeling van de ministersposten, na het vertrek van de PVV-bewindslieden.
- De door alle begeerde portefeuille Asiel en Migratie wordt onder de drie partijen verdeeld, een idee van BBB-leider Caroline van der Plas.
- De partijleiders lieten in het midden hoe de verdere verdeling is. Zij willen eerst aan demissionair premier Dick Schoof voorleggen wat ze hebben uitonderhandeld.
- Ingewijden melden dat het ministerie van Economische Zaken naar de VVD gaat, Infrastructuur en Waterstaat naar BBB en Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar NSC.
- “Zonde van de afgelopen paar dagen,” aldus VVD-leider Dilan Yeşilgöz.
9-6
‘Kabinet Schoof was van begin af aan kansloos’ (11:45)
- Columnist Martin Sommer was voorstander van Kabinet Schoof. Toch noemt hij het experiment met de PVV ‘niet voor herhaling vatbaar.’
- Lees hier de column van Martin Sommer
8-6
Caroline van der Plas (BBB) niet akkoord met de vervangingsregeling (10:00)
6-6
Dick Schoof over verdeling vrijgekomen kabinetsposten: ‘Een hele puzzel’ (10:50)
- De verdeling van de negen vrijgevallen kabinetsposten is ‘een hele puzzel’, aldus demissionair premier Dick Schoof. Vooral de portefeuille Asiel en Migratie is felbegeerd: ‘Ik snap de voorliefde voor dit prachtige onderwerp’, zei hij.
- Vrijdag werd er opnieuw overleg gevoerd in de ministerraad. Ook donderdag bespraken Schoof, vicepremiers en fractieleiders van VVD, NSC en BBB de kwestie. Vicepremier Eddy van Hijum (NSC) noemde het toen al een ‘flinke puzzel’.
5-6
VVD-leider Yeşilgöz formeel voorgedragen als lijsttrekker (19:30)
- Het bestuur van de VVD meldt op de eigen site dat het Dilan Yeşilgöz opnieuw heeft voorgedragen als lijsttrekker voor de verkiezingen. ‘Met Dilan gaan we de verkiezingen in met een leider die weet wat er nu nodig is om Nederland vrijer, veiliger en welvarender te maken,’ aldus de partij.
- Yeşilgöz: ‘Ik vind het een grote eer om wederom de lijst van de VVD te mogen trekken. Er komt veel op ons af in de wereld.’
- Yeşilgöz volgde in augustus 2023 Mark Rutte op als partijleider en was daarvoor minister van Justitie. De voordracht is nog niet definitief; lokale afdelingen kunnen nog enige weken tegenkandidaten aandragen, waarna een ledenraadpleging beslist.
Verdeling ministerposten nog niet rond, gesprekken wel ‘in goede sfeer’ (16:50)
- De drie overgebleven regeringspartijen zijn het nog niet eens over de verdeling van de vrijgekomen ministersposten in het demissionaire kabinet, nu de PVV-bewindslieden zijn opgestapt.
- Het overleg tussen de demissionaire fractievoorzitters, vicepremiers en premier is wel ‘in goede sfeer’ verlopen, aldus Eddy van Hijum (NSC). ‘We zijn er nog niet helemaal uit’, zei Van Hijum. Hij sprak van ‘een flinke puzzel’.
- In totaal zijn vijf ministers en vier staatssecretarissen van het toneel verdwenen, maar die worden waarschijnlijk niet allemaal vervangen. Hier en daar zullen wellicht portefeuilles in elkaar worden geschoven, zo valt te horen.
- Eerder werd al duidelijk dat alle drie de partijen graag de portefeuille Asiel en Migratie willen hebben. Op die plek hopen zij een snel succes te kunnen boeken door de strenge asielwetten die voormalig PVV-minister Marjolein Faber indiende door het parlement te loodsen.
50PLUS, BVNL en BIJ1 willen meedoen aan verkiezingen (15:15)
- 50PLUS doet mee aan de komende Tweede Kamerverkiezingen. ‘Inmiddels weer een groot potentieel voor een partij als 50PLUS’, zegt senator Martin van Rooijen. De partij verdween in 2021 uit de Kamer na intern geruzie.
- Ook BVNL van Wybren van Haga is van de partij. Hij hoopt op vijf zetels: ‘Ik hoop dat iedereen ervan uitgaat dat strategisch stemmen nergens toe leidt en dat we nu gewoon met ons hart gaan stemmen.’
- BIJ1 is ‘klaar om mee te doen’, aldus partijleider Edson Olf. De leden beslissen later definitief.
- De drie partijen moeten nog voldoende ondersteuningsverklaringen verzamelen en 11.250 euro betalen.
Leden PvdA en GroenLinks stemmen vervroegd over fusie (13:15)
- Na de val van kabinet-Schoof zetten PvdA en GroenLinks vaart achter hun fusie. Vanaf donderdag kunnen leden via een online referendum stemmen over het samengaan in één nieuwe partij. ‘Bij een kabinetsval, hadden we toegezegd om het zo snel mogelijk in stemming te brengen’, schrijven partijvoorzitters Esther-Mirjam Sent (PvdA) en Katinka Eikelenboom (GroenLinks).
- Tegelijk stemmen leden over deelname met één kandidatenlijst aan de komende verkiezingen. De stemming sluit op 12 juni.
- De tijd dringt, nu de Kiesraad mikt op verkiezingen vanaf 29 oktober. Frans Timmermans wil een ‘linkse volkspartij’ en stelt zich eventueel herkiesbaar. Ingewijden verwachten een ‘Noord-Koreaanse uitslag’, maar er is ook interne kritiek: ‘Het bestuur gaat veel te snel en met te weinig diepgang’, aldus Ad Melkert. De voormalig PvdA-leider is een van de critici van een fusie die zich heeft verenigd in Rood Vooruit.
- De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema stelt zich in ieder geval geen kandidaat als leider van een eventuele fusiepartij. JA21-raadslid Cas van Berkel stelde de burgemeester de vraag in de Amsterdamse raad. Halsema: ‘Volgens mij ben ik altijd duidelijk geweest: ik hoor bij Amsterdam en ik blijf bij Amsterdam.’
EW schreef eerder over een mogelijke fusie tussen PvdA en GroenLinks:
Na vertrek PVV-ministers: Schoof moet puzzelen met nieuwe posten (7:00)
- Na het vertrek van alle PVV-bewindspersonen zoekt het demissionaire kabinet naar drie tot vijf nieuwe ministers of staatssecretarissen. VVD, NSC en BBB kunnen de opengevallen posten niet allemaal intern opvangen, en vandaag wordt daarover overleg gevoerd met premier Schoof.
- Vooral de post Asiel en Migratie zorgt voor spanning: VVD’er Becker en BBB’s Keijzer worden genoemd als opvolger van Faber.
4-6
Kiesraad: Tweede Kamerverkiezingen op 29 oktober (19:00)
- De volgende Tweede Kamerverkiezingen worden naar verwachting gehouden op woensdag 29 oktober 2025, zo adviseert de Kiesraad aan het demissionaire kabinet.
- De definitieve beslissing ligt bij demissionair minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken), die het advies naar verwachting overneemt.
Keijzer wil asielpost overnemen, strijd tussen partijen barst los (15:40)
- Volgens het AD wil BBB-vicepremier Mona Keijzer de vrijgekomen post van asielminister Marjolein Faber overnemen. Ook VVD en NSC azen op deze gevoelige portefeuille. Donderdag vindt overleg plaats tussen de partijleiders en vicepremiers over de herverdeling van de negen opengevallen PVV-posten.
- Ingewijden voorspellen een felle confrontatie: ‘een bloedbad’, aldus een betrokkene. Keijzer zou haar brede ervaring als troef inzetten, terwijl de VVD wijst op haar langdurige rol in asielbeleid. NSC wil juist bewijzen dat ook zij strenger beleid kunnen uitvoeren.
Yesilgöz: ‘Geen spijt van samenwerking, dit was de enige kans op écht beleid’ (13:35)
- Op vragen van PvdA/GL-leider Frans Timmermans zegt Dilan Yesilgöz (VVD) ‘geen enkele spijt’ te hebben van haar deelname aan het kabinet met PVV, NSC en BBB. Volgens haar was dit ‘de enige kans om beleid voor elkaar te krijgen waar PvdA/GL nooit voor in zou zijn’, met name op het gebied van asiel.
- Timmermans is kritisch: ‘U heeft met dit rechtse kabinet niets bereikt voor Nederland.’ Yesilgöz reageert met een scherpe sneer: ‘Helemaal niets zou nog beter zijn dan de plannen die meneer Timmermans voor Nederland heeft.’
Yesilgöz (VVD): ‘Wilders zocht geen deal, maar een uitweg’ (13:20)
- Het debat is weer gestart. Dilan Yesilgöz neemt het woord. Volgens de VVD-leider was het Geert Wilders (PVV) niet echt te doen om strengere asielmaatregelen, maar om een manier om het kabinet te laten vallen. “Hij wilde geen handtekening, hij wilde gewoon een uitweg,” aldus Yesilgöz.
- VVD, NSC en BBB boden Wilders nog een motie aan om zijn tien asielpunten politiek te steunen, maar “het maakte niet uit waarmee we kwamen, hij luisterde er niet naar.” Toch zegt Yesilgöz geen spijt te hebben van de samenwerking met de PVV: “Dit was het enige kabinet waarin ik echt dingen voor elkaar kon krijgen.”
Debat geschorst (12:09)
- De Kamerleden gaan nu lunchen, het debat is geschorst tot 13:00 uur.
Bontenbal: ‘Dit was het slechtste kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog’ (11:45)
- ‘Nederland snakt naar fatsoenlijke politiek’, volgens de CDA-leider. De partij wil op de kortst mogelijke termijn nieuwe verkiezingen. De partij blijft constructief meedenken met het demissionaire kabinet. Een aantal dossiers mogen niet blijven liggen, zoals de asielmaatregelen.
- ‘Nederland heeft geen nieuwe politieke experimenten nodig. Wat nodig is, is een politiek voor het algemeen belang.’
Geert Wilders liet een rechtse ‘droomcoalitie’ vallen (11:35)
- Joost Eerdmans (JA21) vindt dat Geert Wilders een rechtse ‘droomcoalitie’ heeft laten vallen. Volgens hem had Wilders moeten blijven toen het lastig werd: ‘Besturen is kiespijn.’ Eerdmans benadrukt: ‘Elke dag dat jullie aan het werk waren, was er in ieder geval geen linkse coalitie.’
- Wilders wees die kritiek van de hand. Hij stelde dat de PVV juist verantwoordelijkheid heeft genomen door in te binden, onder meer door het premierschap niet op te eisen en af te zien om de strenge asielmaatregelen te verpakken in noodwetten.
Wilders: ‘Blijven zitten was de makkelijke weg’ (11:20)
- In het debat over de kabinetsval zei Geert Wilders dat de coalitie overeind houden ‘de makkelijke weg geweest’ zou zijn. Hij stelde zichzelf de vraag: ‘Ga ik door voor het pluche, blijf ik zitten, laat ik alle bewindslieden zitten, terwijl ik eigenlijk vind dat mijn belangrijkste belofte niet wordt waargemaakt?’
- Wilders doelde op de beperking van asielinstroom. ‘Heel veel mensen zijn boos dat ik het heb gedaan’, zei hij over het opblazen van de coalitie. ‘Maar ik heb er geen seconde spijt van.’
- SP’er Jimmy Dijk beschuldigde Wilders ervan mensen in de steek te laten op andere thema’s. ‘U heeft deze mensen de rug toegekeerd.’ Wilders reageerde: ‘Ik heb mijn best gedaan voor die mensen.’
Timmermans en Wilders clashen (11:00)
- Timmermans en Wilders botsten fel in het debat over de val van het kabinet-Schoof. Timmermans vroeg hoe Wilders Oekraïne kan steunen en tegelijk op een congres verschijnt met ‘Poetin-vrienden’.
- ‘Hebben we te maken met twee Wildersen?’, vraagt Timmermans. Wilders wees dat verwijt van de hand en zei: ‘Onzin. Er waren Israëlische bewindslieden en Poolse parlementariërs die het bloed van Poetin wel kunnen drinken.’
- De toon verscherpte bij het onderwerp Gaza. Timmermans noemde Wilders ‘een schandvlek’ vanwege zijn onvoorwaardelijke steun aan Israël, ondanks beschuldigingen van genocidaal geweld. Wilders sloeg terug en noemde Timmermans ‘antisemiet’.
Wie wil nog met de PVV samenwerken? (10:50)
- Rob Jetten stelt Wilders de vraag: ‘Wie gaat na deze rampzalige week nou ooit nog met u samenwerken?’ Geert Wilders reageert: ‘Dat is niet aan u. Niet aan ons. Dat is aan de kiezer.’
- Nicolien van Vroonhoven (NSC) gaf dinsdagavond al te kennen niet meer in een nieuwe coalitie met de PVV te stappen.
Wilders: ‘Wij hebben oprecht verantwoordelijkheid genomen’ (10:40)
- Wilders: ‘Wij hebben oprecht verantwoordelijkheid genomen.’ Hij legt de schuld bij zijn coalitiepartners. ‘Zij hadden alleen maar smoesjes.’ De PVV-leider zegt zelf graag door te zijn gegaan, maar dat er grenzen zijn.
Wilders: PVV blijft Oekraïne steunen (10:40)
- De steun van de PVV aan Oekraïne blijft ‘onverkort vaststaan’, benadrukt Wilders tijdens het debat over de kabinetsbreuk. Tijdens zijn jaar in de coalitie werd die steun herhaaldelijk in twijfel getrokken door oppositiepartijen, mede vanwege Wilders’ eerdere uitlatingen waarin hij sympathie toonde voor de Russische president Vladimir Poetin.
Timmermans spreekt over een ‘treurspel’ van het kabinet (10:35)
- GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans is de eerste spreker. Hij uit harde kritiek en spreekt over een ‘treurspel’ van het kabinet.
- ‘Er zijn geen oplossingen gevonden. Niet voor de woningnood, niet voor de stikstofcrisis, niet voor onze veiligheid. Het is weer duidelijk geworden: als het moeilijk wordt, loopt Wilders weg.’
Verklaring demissionair premier Schoof (10:30)
- Demissionair premier Schoof begint in het debat over de val van het kabinet met een korte verklaring. ‘Laat ik duidelijk zijn. De val van dit kabinet was wat mij betreft onnodig en onverantwoord.’
- Tevens benadrukt Schoof het gevaar van de val een kabinet in een wereld die snel verandert.
- Schoof vraagt de Tweede Kamer veel ruimte om als demissionair kabinet door te kunnen gaan met beleid.
Kamer in debat over val kabinet-Schoof (09:30)
- De Tweede Kamer debatteert vanaf 10.25 over het aftreden van het kabinet-Schoof. Premier Schoof zal eerst een korte verklaring afleggen.
Henri Bontenbal klaar voor het Torentje (08:00)
- In een interview met EW zegt CDA-leider Henri Bontenbal het premierschap niet uit te sluiten: ‘Mijn doel is niet het Torentje. Maar als dat uiteindelijk gebeurt, dan stap ik daar naar binnen.’
- Lees het interview met Henri Bontenbal: CDA is klaar voor verkiezingen – en Bontenbal voor het Torentje
3-6
Van Vroonhoven wil niet meer in coalitie met de PVV (21:00)
- Als het aan NSC-leider Nicolien van Vroonhoven ligt, stapt de partij niet nog eens in een coalitie met de PVV. ‘Met deze gast gaan we niet meer in zee.’
- Dilan Yeşilgöz (VVD) sluit een hernieuwde samenwerking met de partij van Wilders niet bij voorbaat uit: ‘Ik moet daar nog even over nadenken’. Yeşilgöz zei in het SBS-programma Nieuws van de Dag ook te twijfelen om samenwerking met GroenLinks-PvdA.
Einde kabinet-Schoof: ontslag kabinet aangeboden aan koning (17:30)
- Dick Schoof is bij de koning geweest om het ontslag van het kabinet aan te bieden. Daarmee is het kabinet nu officieel demissionair.
Keijzer: ‘Om onbegrijpelijke reden trekt Wilders de stekker eruit’ (16:28)
- BBB-vicepremier Keijzer haalt hard uit naar PVV-leider Wilders die volgens hem ‘om onbegrijpelijke reden de stekker eruit trekt’: ‘Omdat de grond te heet onder zijn voeten, omdat hij het niet meer trok? Kom op, wees een kerel!’
- Het ‘had niet gehoeven’, vindt Keijzer: ‘Als je hiernaar kijkt, was dit de kans om eindelijk echt eens wat te doen aan migratie, grote problemen met woningnood. Een dam opwerpen tegen moslimextremisme.’
Schoof gaat ‘onverdroten verder’ — maar wel demissionair (15:39)
- Premier Dick Schoof heeft bevestigd dat hij het ontslag van de PVV-bewindspersonen aanbiedt aan de Koning. ‘Met het vertrek van de PVV is er onvoldoende draagvlak,’ aldus Schoof, die benadrukt dat hij ‘onverdroten’ verder gaat met de resterende ministers van VVD, NSC en BBB — weliswaar in demissionaire status.
- Schoof noemt de val ‘onnodig en onverantwoord’.
- Alle PVV’ers verlaten het kabinet per direct.
Keijzer schrapt huurbevriezing na val kabinet (15:30)
- Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) ziet af van de omstreden huurbevriezing voor 2025 en 2026. In een brief aan de Kamer schrijft ze dat het wetsvoorstel niet doorgaat vanwege het negatieve advies van de Raad van State, de politieke onrust na de kabinetsval en om “rust en voortgang” te brengen.
De huurstop was eerder afgedwongen door de PVV. Woningcorporaties waarschuwden dat de maatregel de bouw van tienduizenden sociale huurwoningen zou blokkeren.
Ministers reageren teleurgesteld op val kabinet (13:05)
-
Minister van Financiën Heijnen (VVD) noemt de val van het kabinet een ‘onnodige stap’ en ‘onverantwoord’. ‘We zien de economie verslechteren — dit is geen moment om weg te lopen,’ waarschuwt hij.
Volgens Heijnen lijkt er sprake van een ‘vooropgezet plan om eruit te stappen’. Binnen het kabinet wordt nu besproken hoe het verder moet. -
Minister van Infrastructuur Barry Madlener (PVV) noemt het ‘jammer’ dat het kabinet valt, maar begrijpt het standpunt van zijn partijleider. ‘Het was een terecht verzoek van Geert om straffer in te zetten op immigratie,’ zegt hij.
‘Het is een beetje flauw om te zeggen: laat Faber alles maar regelen. Dat kan niet. Als minister heb je steun nodig uit de coalitie. Als die er niet is, is het zinloos.’ Volgens Madlener is geprobeerd om iets te bereiken op immigratie, ‘maar het was blijkbaar niet genoeg om Geert tevreden te houden’. - Minister van Justitie David van Weel (VVD) reageert aangeslagen op de val van het kabinet. ‘Ik ben boos, teleurgesteld, verdrietig. Dit was helemaal niet nodig,’ laat hij weten. Volgens Van Weel laat het kabinet ‘een kans liggen’ om door te pakken op dossiers als asiel en migratie.
De NAVO-top waar Nederland later deze maand aan deelneemt, zal volgens hem geen hinder ondervinden van de kabinetsval: ‘Niet ideaal, maar we gaan er nog steeds het beste van maken.’ -
Vicepremier Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC) spreekt van een ‘zeer teleurstellende’ afloop. Hij noemt de breuk een ‘politieke schwalbe’ en verwijt PVV-leider Wilders dat hij zich zwaar aangevallen voelde, ‘terwijl de deur juist openstond voor strenge asielmaatregelen’.’Ik neem Wilders dit zeer kwalijk,’ aldus Van Hijum.
Hoe staan de partijen ervoor bij nieuwe verkiezingen? (11:57)
- Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de VVD als grootste partij eindigen, met dertig zetels. Lees hier alles erover.
- Lees hier waarom een doorstart een moeilijk verhaal kan worden.
Yesilgöz opent aanval op Wilders: ‘Hij wilde niet’ (11:47)
- ‘We boden nog aan om het op papier te zetten zodat we daarmee naar buiten konden. We hebben alle drie tegen Wilders gezegd: werk de ideeën uit. Als je ze beter onderbouwt zullen we ervoor zijn. Maar hij wilde het niet en vertrok,’ zegt Yesilgöz dinsdagochtend tegen diverse media.
- De VVD-leider leidt hieruit af dat asiel niet Wilders’ reden was om zijn steun in te trekken. ‘Het enige wat ik hier kan zien, is iemand die de verantwoordelijkheid niet wil dragen.’
- Volgens Yesilgöz waren er 58 asielmaatregelen afgesproken, en was het aan Wilders’ eigen PVV-minister Marjolein Faber om die uit te voeren. ‘Ze kregen het gewoon niet voor elkaar,’ zei de VVD-leider.
Hoogleraar: Wilders niet bevoegd bewindslieden terug te trekken (11:46)
- PVV-leider Geert Wilders kan niet zomaar zijn bewindslieden terugtrekken na de val van het kabinet, zegt Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit Leiden, tegen het ANP. ‘Wilders is niet bevoegd ze te ontslaan, dat kan alleen de koning doen.’
- Voermans verwacht dat de meeste PVV-bewindslieden wel gehoor geven aan de oproep van Wilders, zoals zorgminister Fleur Agema en asielminister Marjolein Faber. ‘Maar wat gaat staatssecretaris Ingrid Coenradie doen? Of minister Barry Madlener? Hij heeft nog een grote opgave. Ze maken hun eigen afweging.’
- Aan EW laat Coenradie weten dat zij ‘eerst de ministerraad’ wil afwachten.
Techbranche noemt val kabinet ‘ramp’ voor Nederlandse industrie (11:30)
- De val van het kabinet is een ramp voor de Nederlandse industrie, vindt ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME. Ons land ‘snakt naar stabiliteit, visie en daadkracht om de energie- en klimaattransitie, netcongestie en het ongelijke speelveld aan te pakken’.
- De FME vreest dat bedrijven nu opnieuw te maken krijgen met onzekerheid, stilstand en uitstel. ‘Nederland heeft geen tijd voor politieke spelletjes. We zitten midden in geopolitieke spanningen, torenhoge energieprijzen, een stikstofcrisis en een zorgsysteem dat onder druk staat,’ stelt voorzitter Theo Henrar. ‘Terwijl andere landen vooruitgaan, staat ons land stil. Oplossingen worden uitgesteld, beleid stolt en ondernemers haken af.’
Spoedministerraad om 13:30 over vertrek PVV (10:32)
- Om 13:30 komt er een ministerraad. De verwachting is dat sommige ministers per direct opstappen.
Woonbond vreest dat huurbevriezing niet doorgaat na val kabinet (10:27)
- De Woonbond maakt zich zorgen dat de huurbevriezing voor sociale huurders van tafel verdwijnt door de val van het kabinet. ‘De huurder is de dupe van politieke spelletjes in de coalitie. Zij dreigen nu in plaats van een huurbevriezing opnieuw een enorme huurstijging te krijgen,’ zegt directeur Zeno Winkels.
- De huurdersorganisatie roept minister Mona Keijzer (BBB) op om de beoogde huurbevriezing alsnog door te zetten. Volgens directeur Zeno Winkels moet zij er in elk geval voor zorgen dat de huren niet fors stijgen. ‘De coalitie heeft een enorme schuld uitstaan bij sociale huurders.’
Eerste reacties van de oppositie (10:15)
- ‘Het doek is gevallen voor het kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB,’ schrijft D66-leider Rob Jetten op X. ‘Dat is geen verrassing. De keuze van de VVD om in zee te gaan met de PVV was onverantwoord – na maanden van chaos zien we nu het resultaat.’
- ‘Nederland is bevrijd van een politieke gijzeling,’ schrijft SP-leider Jimmy Dijk op X. ‘Van rechtse ruziepartijen die niks voor elkaar krijgen. Behalve bezuinigingen op zorg, onderwijs en ouderen. Asociaal.’
-
‘Nederland staat al een jaar stil, terwijl er oorlog is in Europa en mensen zich grote zorgen maken over hun toekomst. Dat vraagt leiderschap, solidariteit en eerlijk delen,’ schrijft Frans Timmermans op X. ‘Onmacht, verdeeldheid en ruzies zijn de kenmerken van kabinet Wilders-Yesilgöz. Dit gebeurt als je extremen de macht geeft.’
- Forum voor Democratie laat weten teleurgesteld te zijn over het besluit van Geert Wilders om de coalitie te verlaten. Fractievoorzitter Thierry Baudet schrijft op X dat FVD bereid is mee te werken aan het vormen van een nieuwe rechtse meerderheid, ‘in lijn met de wens van de Nederlandse bevolking’.
- ‘Wilders had iets kunnen doen aan het verbeteren van het asiel- en migratiestelsel. Het was de eerste keer in decennia dat er een partij in de Nederlandse regering zat die ten minste het uitgesproken doel had de massale immigratie een halt toe te roepen’, aldus Baudet op X. ‘Wilders heeft deze unieke kans onbenut gelaten. Doodzonde.’
AEX-index zakt in het rood na val kabinet (10:11)
- Na de kabinetsval in Den Haag opende de AEX dinsdag licht positief, maar zakte al snel in het rood. De val volgde op het besluit van PVV-leider Geert Wilders om zijn steun aan de coalitie in te trekken, na onenigheid over het asielbeleid. Beleggers reageerden voorzichtig op de politieke onzekerheid: de AEX verloor 0,4 procent.
CDA-leider Henri Bontenbal over kabinetsval: ‘Onverantwoord en roekeloos’ (10:00)
- ‘Nederland heeft vandaag gezien dat deze coalitie geen verantwoordelijkheid heeft durven nemen voor de toekomst van Nederland. Het is onverantwoord en roekeloos dat in deze tijd van internationale onveiligheid en onzekerheid partijen het eigenbelang belangrijker vinden dan de toekomst van Nederland,’ schrijft Bontenbal in een verklaring op X.
- ‘Een jaar lang hebben we naar politiek amateurisme moeten kijken en is Nederland tot stilstand gekomen. PVV, VVD, NSC en BBB waren vooral bezig met zichzelf en niet met de toekomst van Nederland. Twee jaar na de vorige verkiezingen hebben deze partijen het vertrouwen in de politiek enkel verder geschaad.
- ‘Het CDA heeft vanaf de eerste dag constructief oppositie gevoerd om daarmee bij te dragen aan een fatsoenlijk Nederland. Een keuze voor stabiliteit in plaats van spektakel. Voor verbinding in plaats van verdeeldheid. Voor verantwoordelijke oplossingen in plaats van kortetermijnpolitiek.’
COA wacht gevolgen kabinetsval af (09:55)
- De val van het kabinet roept vragen op over de gevolgen voor het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Een woordvoerder laat weten dat het orgaan nog niet kan inschatten wat de politieke crisis betekent voor het opvangbeleid: ‘Het is aan de politiek.’
- De toekomst is onzeker, nu het kabinet-Schoof demissionair verder moet. PVV-minister Marjolein Faber zou binnenkort haar voorstellen voor een strenger asielbeleid presenteren in de Tweede Kamer.
- Voor PVV-leider Geert Wilders ging de invoering van die maatregelen niet snel genoeg – reden voor hem om de samenwerking met de andere coalitiepartijen op te zeggen.
Wilders laat kabinet vallen na kort overleg over asieleisen (9:45)
- In een reactie aan EW zegt Wilders: ‘Geen azc’s bouwen, maar sluiten, Nederland zou strenger beleid krijgen en geen groot asielcentrum worden.
- ‘Ik heb daar een plan voor gepresenteerd en handtekeningen gevraagd van de coalitiegenoten, maar die hebben dat niet gedaan.
- ‘Zij zeggen: “Vraag maar of de minister iets kan maken.” Maar dat is geen garantie dat iets door de ministerraad of Tweede Kamer komt, dus ik kon niets anders doen dan eruit stappen.
- ‘Ik heb de minister-president laten weten dat PVV-bewindslieden uit het kabinet stappen, omdat het strengste asielbeleid niet van de grond komt.
- ‘We zouden het strengste land qua toelating worden, maar dat doen we totaal niet meer.’
Wilders laat kabinet vallen na kort overleg over asieleisen (9:22)
- Geert Wilders heeft zijn dreigementen kracht bijgezet en stapt met zijn partij PVV uit de coalitie. Op dinsdagochtend 3 juni meldt hij dit nieuws via X. ‘Geen handtekening voor onze asielplannen. Geen aanpassingen Hoofdlijnenakkoord. PVV verlaat de coalitie.’
- Daarmee is het kabinet-Schoof al binnen een jaar na formatie gevallen.
- Vorige week dreigde Wilders al op te stappen als zijn immigratie-eisen niet zouden worden ingewilligd. De coalitiepartijen VVD, BBB, NSC en PVV waren al sinds gisteravond intensief in conclaaf over de crisis.
- VVD-leider Dilan Yesilgöz noemt het ‘een gemiste kans’ en ze ‘denkt niet dat er weer een rechtse meerderheid is na verkiezingen’.
- Caroline van der Plas (BBB) ziet nog wel kansen, zegt ze tegen EW. ‘Een doorstart kan zijn dat er andere partijen zijn, wij gaan proberen een kabinet te formeren’. Yesilgöz wil daar over nadenken.
- ‘Onverantwoord. Echt onverantwoord.’ Zo reageert Nicolien van Vroonhoven (NSC) op de keuze van PVV-leider Geert Wilders om uit de coalitie te stappen.