17-6
NSC-bestuur wil Van Hijum als lijsttrekker bij Kamerverkiezingen (11:30)
- Het bestuur van NSC draagt minister Eddy van Hijum voor als lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen van 29 oktober. Hij krijgt daarmee de voorkeur boven Kamerlid Diederik Boomsma, de enige andere officiële kandidaat. De uiteindelijke keuze is aan de leden van de partij.
- ‘Eddy stond aan de basis van onze partij en is in staat om het NSC-gedachtegoed verder te brengen, verder te ontwikkelen en onze partij verder uit te bouwen’, licht NSC-voorzitter Kilian Wawoe de keuze van het bestuur toe.
- Van Hijum zegt “met volle overtuiging” aan de klus te beginnen. Hij gelooft dat NSC ondanks de huidige situatie van de partij nog een verschil kan maken. ‘Onze partij bestaat uit ijzersterke mensen met verschillende achtergronden en goede ideeën, in Den Haag en in de regio’s.’
Bestuur wil partijleider Chris Stoffer als lijsttrekker SGP (11:19)
- Het SGP-bestuur draagt Chris Stoffer voor als lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen in oktober. Partijvoorzitter Dick van Meeuwen is blij dat de 50-jarige Stoffer hiertoe opnieuw bereid is. De leden stemmen op 4 juli over de voordracht, laat de partij dinsdag weten.
- De SGP-leider zit sinds 2018 in de Tweede Kamer en werd in 2023 fractievoorzitter na het vertrek van Kees van der Staaij.
Aant Jelle Soepboer stelt zich niet opnieuw verkiesbaar voor NSC (08:00)
- ‘Een weloverwogen besluit waar ik lang over heb nagedacht’, schrijft hij op X. Een reden noemt hij niet.
- Wat hij na zijn Kamerlidmaatschap gaat doen, weet hij nog niet: ‘ook voor mijzelf een hele grote vraag op dit moment’.
- Hij benadrukt dat zijn vertrek losstaat van de keuze voor een nieuwe lijsttrekker: ‘Ik wil niet dat de indruk wordt gewekt’.
Bewondering voor Dilan Yeşilgöz
- Gerry van der List toont in zijn wekelijkse column bewondering voor Dilan Yeşilgöz. De VVD-leider toont vasthoudendheid in haar streven naar een rechts-liberaal kabinet, maar de realiteit is wrang: voor Yeşilgöz liggen formatiebesprekingen met Timmermans in het verschiet.
16-6
Van Hijum geen tegenkandidaat als NSC-bestuur Boomsma kiest (18:13)
- Als Diederik Boomsma lijsttrekker wordt namens NSC, stelt Eddy van Hijum zich niet kandidaat.
- ‘Ik ga mij in dat geval niet kandideren’, aldus de demissionair minister van Sociale Zaken. Over verschillen wil hij niet spreken: ‘Ik zie vooral heel veel overeenkomsten in gedrevenheid en motivatie om datgene waar we mee begonnen zijn verder te brengen.’
VVD: geen ledenwerving meer door omroepen op partijcongres (09:00)
- De VVD laat voortaan geen ledenwerving door omroepen meer toe op partijcongressen, nadat WNL zaterdag flyers en chocola uitdeelde. ‘Dat gaan we niet nogmaals doen,’ aldus partijvoorzitter Eric Wetzels.
- Lijsttrekker Dilan Yeşilgöz was niet vooraf geïnformeerd: ‘Ik vind dat geen goed idee dus zal niet meer toestaan dat omroepen leden werven op onze congressen.’ WNL wordt vaker gelinkt aan de VVD: de omroep wordt geleid door oud-VVD’ers als Loek Hermans en Kees Berghuis.
14-6
Van Vroonhoven geen lijsttrekker van NSC bij aankomende verkiezingen (22:00)
- Nicolien van Vroonhoven wil bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen geen lijsttrekker worden van NSC. Van Vroonhoven schrijft op X dat ze ‘graag de kar had willen trekken’, maar dat zij zich nu niet ‘voor de volle 100 procent’ kan geven voor de campagne. Hiermee lijkt de weg open te liggen voor Diederik Boomsma om fractievoorzitter te worden van de partij. Boomsma wil met de partij een ‘sociaal-conservatieve koers’ varen.
Bikker op CU-congres: ‘De ChristenUnie staat achter Israël’ (15:00)
- Mirjam Bikker haalde op het ChristenUnie-congres fel uit naar twintig jaar populisme en de PVV: ‘Nederland gaat eraan kapot.’ Het gevallen kabinet noemde ze een coalitie ‘die bleven boksen, maar nooit de handen ineenslaan.’
- Samenwerking met de PVV sluit ze uit: ‘Goed dat bij de VVD ook de deur dicht is.’
- Over Israël zei Bikker: ‘De ChristenUnie staat achter Israël.’ Tegelijk beloofde ze dat de partij zich zal uitspreken ‘als de rechtstaat en de mensenrechten in het geding zijn’.
Zo wil Yeşilgöz de extra defensie-uitgaven bekostigen (14:00)
- VVD-leider Dilan Yeşilgöz wil de verhoging van de Nederlandse defensie-uitgaven in eerste instantie financieren door te snijden in het overheidsapparaat. Volgens haar is dat echter lang niet voldoende om de benodigde 16 tot 19 miljard euro op te brengen. ‘Maar we zullen eerst kijken waar het minder kan, dat is de eerste stap’.
- De VVD wil deelnemen aan het volgende kabinet. Belastingverhoging voor bijvoorbeeld het bedrijfsleven is niet uitgesloten: ‘We leven in een coalitieland’, aldus Yeşilgöz.
Yeşilgöz wil dat volgend kabinet rechts-liberaal karakter krijgt (13:00)
- VVD-leider Dilan Yeşilgöz wil dat het volgende kabinet een rechts-liberaal karakter krijgt, zo zei ze op het VVD-congres. Welke partijen daarbij horen, liet ze in het midden. Wel herhaalde ze nadrukkelijk dat ze niet met de PVV wil samenwerken, ‘ook niet als die partij vijftig zetels of meer krijgt’. Die uitspraak werd met luid applaus ontvangen.
- Yeşilgöz uitte ook stevige kritiek op GroenLinks-PvdA. Volgens haar moet de partij van Frans Timmermans niet langer ‘wegkijken als Nederland buigt onder de instroom van mensen die onze waarden niet delen’. Ze verwijt ‘radicaal links’ bovendien dat geweld tegen Joden en politie wordt goedgepraat.
13-6
Wilders bekritiseert Yeşilgöz op reactie Israëlische aanval (14:00)
- PVV-leider Geert Wilders stoort zich op X aan de lauwe reactie van Dilan Yeşilgöz op de Israëlische aanval op Iraanse nucleaire installaties. ‘De VVD weigert zich weer achter Israël te scharen en kruipt verder richting GroenLinks/PvdA.’
- De VVD-fractie reageerde verdeeld op de Israëlische aanval: ‘Wij betreuren dat Israël tot deze stap nu is overgegaan,’ zei minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD).
- Opvallend is dat partijgenoten Ulysse Ellian, zelf van Iraanse komaf, operatie Rising Lion prijst: ‘De Perzische leeuw zal herrijzen. De Iraanse bevolking wil niets liever dan vrijheid en dit mullah-regime met de revolutionaire garde zal tot een einde komen.’
- Eric van der Burg, ook VVD, legt eveneens de nadruk op het gevaar van de Iraanse leiders.
- Leider van de grootste oppositiepartij Frans Timmermans (GroenLinks/PvdA): ‘Zeer zorgelijke ontwikkelingen in het Midden-Oosten na aanvallen afgelopen nacht. Verdere escalatie is een bedreiging voor de veiligheid wereldwijd. Dat is in niemands belang. Daarom is leiderschap nodig om met alle diplomatieke middelen escalatie en bloedvergieten te voorkomen.’
13-6
Wat je moet weten over de fusie GroenLinks–PvdA (08:15)
- Leden van GroenLinks en de PvdA stemden gisteren massaal in met een fusie en een gezamenlijke kieslijst. De volledige versmelting volgt pas in 2026, na de verkiezingen van 29 oktober. Lees hier de antwoorden op veelgestelde vragen over de fusie.
12-6
Leden GroenLinks en PvdA stemmen massaal in met fusie (16:15)
- De fusie tussen GroenLinks en de PvdA is officieel beklonken. Volgens de donderdag gepubliceerde uitslag van het ledenreferendum stemde 88 procent van de PvdA-leden en 89 procent van de GroenLinks-leden vóór de samensmelting.
- Hoewel de uitslag weinig verrassingen opleverde, betekent dit wel een historisch moment voor de Nederlandse politiek. De partijen werkten al nauw samen sinds de gezamenlijke kandidatenlijst en het gezamenlijke verkiezingsprogramma in 2023, en ook in de Eerste Kamer vormden zij al één fractie. Met deze brede ledensteun is de samenwerking nu definitief bezegeld.
Waar zullen de komende Tweede Kamerverkiezingen over gaan? (08:30)
- Wat wordt het centrale thema tijdens de verkiezingen van 29 oktober? Migratie is voor veel kiezers nog altijd een belangrijk thema bij de stemkeuze. Wilders hoopt erop. Migratie is voor hem vaak een winnend thema.
- Ook moeten de partijen tijdens de campagne met de billen bloot over defensie. De NAVO-norm moet waarschijnlijk naar 5 procent.
- Ook worden deze verkiezingen beschouwd als een ‘doodsstrijd’ tussen de linkse leider Frans Timmermans en VVD-leider Dilan Yeşilgöz.
11-6
Diederik Boomsma genoemd als mogelijke nieuwe leider NSC (17:45)
- NSC zoekt een nieuwe lijsttrekker voor de verkiezingen van 29 oktober en heeft daarvoor een vacature geplaatst. Fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven twijfelt nog over haar kandidatuur, en de naam van Diederik Boomsma zingt rond als alternatief.
- Boomsma wil nog niets bevestigen, maar sluit een rol niet uit.
- ‘Ik ben vereerd dat zoveel mensen spontaan hun vertrouwen in mij hebben uitgesproken. Uiteraard wil ik graag de missie van Nieuw Sociaal Contract voortzetten. Nederland snakt naar oplossingen. Maar in welke rol ik dat doe – daar zal ik u binnenkort over informeren’, zegt Boomsma tegen diverse media.
Bestuur Partij voor de Dieren wil Ouwehand als lijsttrekker (13:52)
- Esther Ouwehand is opnieuw voorgedragen als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren voor de verkiezingen in oktober. Ze stond ook in 2021 en 2023 bovenaan de lijst.
- ‘Nederland snakt naar groene en diervriendelijke keuzes waarmee de grote problemen worden opgelost’, zegt Ouwehand.
Wilders reageert verheugd op nieuwste peiling EenVandaag (09:00)
- Op X deelt de leider van de PVV de nieuwste peiling van EenVandaag met trots. ‘PVV op 1 met 33 zetels!! Nederland wil de PVV!! En geen Yesilgoz/Timmermans.’
10-6
Van Vroonhoven twijfelt over NSC-lijsttrekkerschap (15:00)
-
Nicolien van Vroonhoven is er nog niet uit of ze bij de komende verkiezingen lijsttrekker van NSC wil worden. De nieuwe partijleider zei anderhalve maand geleden nog dat ze haar vinger op zou steken, maar blijkt nu te twijfelen. ‘Ik ben op dit moment mijn ei aan het leggen.’
- Volgens de Telegraaf zou NSC-Kamerlid Diederik Boomsma overwegen zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap van NSC nu partijleider Nicolien van Vroonhoven zou twijfelen over haar voortzetting.
Van der Plas lijsttrekker namens BBB bij komende verkiezingen (09:00)
- Caroline van der Plas is door het bestuur van BBB voorgedragen als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van 29 oktober. De leden stemmen op 21 juni over de voordracht tijdens de algemene ledenvergadering.
- ‘Ik ben er trots op dat het bestuur opnieuw groot vertrouwen in mij stelt’, laat Van der Plas weten. Ze is medeoprichter van BBB en sinds 2021 actief als Kamerlid. De partij maakte tot vorige week deel uit van het inmiddels gevallen rechtse kabinet.
- BBB-vicepremier Mona Keijzer zei afgelopen week voor de camera van Nieuwsuur dat ze het niet uitsloot om voor het lijsttrekkerschap te gaan. Van der Plas was zichtbaar verrast door deze uitspraken.
Waarom Yeşilgöz de deur voor Wilders dichtgooit (08:30)
- Politiek redacteur Victor Pak op X over het besluit van Yeşilgöz om de PVV uit te sluiten: Slechte peiling direct na de kabinetsval, veel intern protest en volgende week het voorjaarscongres. Dus Yesilgoz maakt haar keuze nu bekend.
Geert Wilders: Stem op de VVD is een stem op de PvdA en GroenLinks (07:00)
- De PVV-leider reageert verbolgen op het nieuws dat de VVD in een volgend kabinet niet wil samenwerken met Wilders. Op X tweet hij veelvuldig over het ‘verraad’ van Yeşilgöz:
- ‘Een stem op de VVD is dus een stem op de PvdA en je krijgt GroenLinks er gratis bij. Wat een verraad van Yesilgöz aan de rechtse kiezer en aan Nederland. Ik hield mijn rug recht op asiel maar zij loopt weg naar links voor meer asiel. Alleen een grote #PVV kan Nederland redden!’
9-6
Dilan sluit PVV definitief uit (19:19)
- Dilan Yeşilgöz, partijleider van de VVD, wil na de val van kabinet-Schoof niet opnieuw regeren met de PVV van Geert Wilders. Dat meldt de VVD-leider in een interview met De Telegraaf.
- ‘Geert Wilders is een ongelooflijk onbetrouwbare partner gebleken. We gaan niet meer met hem samenwerken,’ verklaart Yeşilgöz.
- Een nieuwe regering met de PVV lijkt ver uit zicht, nu het CDA, GL-PvdA én VVD samenwerking met Geert Wilders uitsluiten.
- Yeşilgöz ontkent dat ze met het uitsluiten van de PVV de deur naar een kabinet met Timmermans openzet. ‘Er zijn meer keuzes dan een kabinet met de PVV of met GL-PvdA.’ Ze weigert echter te benoemen met welke partijen ze eventueel in een nieuw kabinet wil stappen.
8-6
Ingrid Coenradie wil politieke carrière doorzetten (12:29)
- Ingrid Coenradie, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid (PVV), wil haar politieke carrière voortzetten. Dat bevestigde ze vandaag bij televisieprogramma Buitenhof.
- Bij welke partij Coenradie zich aansluit weet ze nog niet: ‘Er zijn nog geen gesprekken gevoerd.’
- Ze zal zich naar alle waarschijnlijkheid niet meer inzetten voor de PVV. Eerder schreef EW al over haar stroeve relatie met lijsttrekker Geert Wilders.
- Lees hier hoe alle partijen ervoor staan in de peilingen voor de Tweede Kamer verkiezingen op 29 oktober.
6-6
CDA-leider Henri Bontenbal officieel voorgedragen (14:44)
- Bij het CDA heeft het bestuur Bontenbal officieel voorgedragen als lijstrekker.
- Jean Wiertz, voorzitter van het landelijk bestuur: ‘De keuze voor Henri was helder: met hem zetten we de ingeslagen weg voort, met een herkenbaar en authentiek christendemocratisch geluid.’
- Henri Bontenbal zelf noemt het ‘een grote eer, maar vooral een bijzondere opdracht.’
- Eerder deze week schreef EW al: CDA is klaar om te regeren – en Bontenbal voor het Torentje.
- Lees hier wat Bontenbal wil met CDA en immigratie.
Mirjam Bikker lijsttrekker ChristenUnie (14:43)
- Mirjam Bikker, de huidige fractievoorzitter van de ChristenUnie, is door het partijbestuur voorgedragen als lijsttrekker voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Sinds 2023 is zij de politiek leider van de christelijke partij.
- Op zaterdag 14 juni stemmen de leden over haar kandidatuur tijdens een partijcongres in Ede. De ChristenUnie heeft op dit moment drie zetels in de Tweede Kamer.
- Lees hier wat de plannen van Mirjam Bikker met ChristenUnie zijn.
Datum verkiezingen bekend: demissionair minister Uitermark bevestigt datum (12:00)
- De volgende Tweede Kamerverkiezingen worden op woensdag 29 oktober 2025 gehouden. Dat heeft demissionair minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt na afloop van een ministerraad op 6 juni.
Dick Schoof over verdeling vrijgekomen kabinetsposten: ‘Een hele puzzel’ (10:50)
- Demissionair premier Dick Schoof noemt de invulling van de negen opengevallen kabinetsfuncties ‘een hele puzzel’. Vooral de portefeuille Asiel en Migratie trekt de aandacht: ‘Ik snap de voorliefde voor dit prachtige onderwerp’, zei Schoof.
- Vrijdag kwam de ministerraad opnieuw bijeen om het onderwerp te bespreken. Ook donderdag werd de kwestie al besproken met de vicepremiers en fractieleiders van VVD, NSC en BBB. Vicepremier Eddy van Hijum (NSC) sprak toen al van ‘een flinke puzzel’.
5-6
Peilingen Tweede Kamerverkiezingen: wie wordt de grootste partij op 29 oktober?
Opiniepeilers Ipsos I&O, EenVandaag en Peil.nl voorspellen een driestrijd. Lees hier alles over de huidige peilingen van de Tweede Kamerverkiezingen 2025.
VVD-leider Yeşilgöz formeel voorgedragen als lijsttrekker (19:30)
- Het bestuur van de VVD heeft Dilan Yeşilgöz officieel voorgedragen als lijsttrekker voor de komende verkiezingen. Op de partijwebsite valt te lezen: ‘Met Dilan gaan we de verkiezingen in met een leider die weet wat er nu nodig is om Nederland vrijer, veiliger en welvarender te maken.’
- Yeşilgöz noemt de voordracht ‘een grote eer’. Ze zegt: ‘Ik vind het een grote eer om wederom de lijst van de VVD te mogen trekken. Er komt veel op ons af in de wereld.’
- Sinds augustus 2023 is Yeşilgöz partijleider; daarvoor was zij minister van Justitie. De voordracht is nog niet definitief. Lokale afdelingen hebben enkele weken de tijd om tegenkandidaten aan te dragen, waarna een ledenraadpleging volgt.
Verdeling ministerposten nog niet rond, gesprekken wel ‘in goede sfeer’ (16:50)
- VVD, NSC en BBB hebben nog geen akkoord bereikt over de verdeling van de vrijgekomen ministersposten, nu de PVV-bewindspersonen zijn opgestapt.
- Toch verlopen de gesprekken naar eigen zeggen positief. Eddy van Hijum (NSC) meldde dat het overleg ‘in goede sfeer’ verliep. ‘We zijn er nog niet helemaal uit’, zei hij. Ook hij sprak van ‘een flinke puzzel’.
- In totaal zijn vijf ministers en vier staatssecretarissen vertrokken. Die zullen mogelijk niet allemaal vervangen worden. Binnen het kabinet klinkt de optie om portefeuilles samen te voegen.
- Met name de post Asiel en Migratie is gewild. Alle drie de partijen hebben belangstelling, in de hoop op dat terrein snel resultaat te boeken door de strenge asielwetgeving van voormalig PVV-minister Marjolein Faber alsnog door de Kamer te krijgen.
50PLUS, BVNL en BIJ1 willen meedoen aan verkiezingen (15:15)
- Verschillende kleinere partijen hebben hun deelname aan de komende verkiezingen aangekondigd. Senator Martin van Rooijen meldt dat 50PLUS zich opnieuw verkiesbaar stelt: ‘Inmiddels weer een groot potentieel voor een partij als 50PLUS.’ De partij verliet de Kamer in 2021 na interne strubbelingen.
- Ook BVNL van Wybren van Haga doet mee. Hij mikt op vijf zetels: ‘Ik hoop dat iedereen ervan uitgaat dat strategisch stemmen nergens toe leidt en dat we nu gewoon met ons hart gaan stemmen.’
- BIJ1 is eveneens van plan om mee te doen, aldus partijleider Edson Olf: ‘Klaar om mee te doen.’ De leden nemen later het definitieve besluit.
- Alle drie de partijen moeten nog wel ondersteuningsverklaringen verzamelen en een waarborgsom van 11.250 euro voldoen.
Leden PvdA en GroenLinks stemmen vervroegd over fusie (13:15)
- Na de val van kabinet-Schoof versnellen PvdA en GroenLinks hun fusieproces. Donderdag start een online referendum onder leden over de vorming van één gezamenlijke partij. In een gezamenlijke verklaring schrijven partijvoorzitters Esther-Mirjam Sent (PvdA) en Katinka Eikelenboom (GroenLinks): ‘Bij een kabinetsval, hadden we toegezegd om het zo snel mogelijk in stemming te brengen.’
- Tegelijkertijd stemmen leden ook over een gezamenlijke kandidatenlijst voor de komende verkiezingen. De stemming sluit op 12 juni.
- De tijd dringt: de Kiesraad stuurt aan op verkiezingen vanaf 29 oktober. Frans Timmermans wil zich mogelijk opnieuw kandidaat stellen. Hij spreekt van een ‘linkse volkspartij’.
- Ondanks optimisme over de uitkomst zijn er ook kritische geluiden. Voormalig PvdA-leider Ad Melkert, betrokken bij de kritische groep Rood Vooruit, zegt: ‘Het bestuur gaat veel te snel en met te weinig diepgang.’
- Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam liet weten geen lijsttrekker te willen worden van een nieuwe fusiepartij. Op vragen van JA21-raadslid Cas van Berkel antwoordde ze: ‘Volgens mij ben ik altijd duidelijk geweest: ik hoor bij Amsterdam en ik blijf bij Amsterdam.’
EW schreef eerder over een mogelijke fusie tussen PvdA en GroenLinks:
Na vertrek PVV-bewindslieden: Schoof zoekt vervangers voor opengevallen posten (7:00)
- Nu alle ministers en staatssecretarissen van de PVV zijn opgestapt, moet het demissionaire kabinet op zoek naar drie tot vijf nieuwe bewindspersonen. De coalitiepartijen VVD, NSC en BBB kunnen die vacatures niet volledig intern invullen. Premier Schoof overlegt vandaag met de partijen over mogelijke opvolgers.
- De meest gevoelige vacature is die van Asiel en Migratie. Namen die circuleren als opvolger van Marjolein Faber zijn VVD’er Bente Becker en Mona Keijzer namens de BBB.