De feiten: Schoof wil steun voor doorregeren op hoofdlijnen
Het demissionaire kabinet wil de komende maanden doorpakken op grote dossiers. Oppositiepartijen staan ervoor open wetgeving door de Tweede Kamer te loodsen, maar willen daar wel wat voor terug. Een periode van ruilhandel breekt aan.
‘Het wordt uitzoeken waar we elkaar vinden,’ zei demissionair premier Dick Schoof in het debat daarover.
Komende week zal blijken op welke terreinen Schoof met zijn demissionaire ploeg kan doorregeren. Dan stemt de Kamer over een motie van VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zij riep het kabinet op beleid te blijven maken als het gaat om asiel en migratie, defensie en steun aan Oekraïne, wonen, stikstof en de economie. Ze heeft daarvoor al steun van NSC, BBB, CDA en ChristenUnie.
Wat zijn controversiële onderwerpen? De Kamer beslist
Na elke kabinetsval beslist de Tweede Kamer over een lijst van controversiële onderwerpen. Dat zijn onderwerpen die de Kamer niet meer behandeld tot er een nieuw kabinet is. Zowel de Tweede als Eerste Kamer stellen zo’n lijst op.
Tijdens het debat zei Schoof dat de Kamer bepaalt welke ruimte het kabinet krijgt. Komende dagen spreekt hij met de partijleiders van VVD, NSC en BBB wat de lijn wordt van het demissionaire kabinet. Door het vertrek van de PVV is Schoof niet meer gebonden aan het Hoofdlijnenakkoord.
EW’s visie: Genoeg te doen tot snelle stembusgang
Door: Victor Pak, redacteur Den HaagHet is een van de fraaiste principes van de Nederlandse democratie. Een kabinet in demissionaire staat regeert niet over zijn graf heen. Het handelt lopende zaken af, maar komt zo min mogelijk met nieuw beleid. Immers moet de kiezer zich nog uitspreken over een nieuwe volksvertegenwoordiging.
Waarom Schoof toch wil doorregeren
Voor het demissionaire kabinet Schoof ligt dat toch wat anders. Het mandaat van de huidige Tweede Kamer is slechts anderhalf jaar oud. Ook is er vanwege omvangrijke crises in en rond Nederland genoeg te doen. Ook voor een demissionair kabinet.
Zo kan Nederland niet wachten met het nemen van besluiten over defensie en de ophoging van de NAVO-norm. Ook de stikstofcrisis, en de economie die mede daardoor op slot zit, zijn thema’s die een snelle oplossing verdienen.
Erfenis van Faber: streng asielbeleid op tafel
Daarnaast is er nog de erfenis van ex-asielminister Marjolein Faber (PVV). Haar strenge asielwetten zouden de komende weken in de Kamer voorkomen. Er lijkt brede steun te zijn om die wetsbehandeling door te zetten.
Dat is terecht. Het kabinet Schoof wist tot nu toe weinig waar te maken van ‘het strengste asielbeleid ooit’. Vooral dankzij Europese maatregelen daalde de asielinstroom. Nederland staat alsnog aan de slag om ook zelf strenge regels in te voeren. Daar moet Schoof alsnog mee aan de slag.
Kabinet moet coalities smeden per dossier
Het demissionaire kabinet moet nu met de pet in de hand rond in de Kamer om coalities te smeden. Het is complex werk, maar niets doen op deze cruciale thema’s zou onverteerbaar zijn.
Verdere verdieping: Partijen laten zich van verantwoordelijke kant zien
Op welke thema’s moet het demissionaire kabinet beleid blijven maken? In het debat namen partijen verschillende standpunten in.
Dilan Yeşilgöz (VVD) sprak over de ‘grote uitdagingen’ op nationaal en internationaal vlak, en noemde het ‘onverantwoord’ om niets meer te doen op asiel en migratie, defensie en steun aan Oekraïne, wonen, stikstof en de economie. Zij krijgt in elk geval steun van NSC, BBB, CDA en ChristenUnie.
Meerderheid wil door met behandeling asielwetten
BBB-leider Caroline van der Plas ging nog verder, en zei dat zij geen enkel onderwerp controversieel wil verklaren. ‘Dat is onverantwoord. Dan blijft alles op de plank liggen.’
PVV-leider Geert Wilders sprak in elk geval zijn steun uit om door te gaan met de behandeling van de asielwetten. ‘We gaan die wetten niet controversieel verklaren. Natuurlijk willen we dat ze zo snel mogelijk door de Kamer worden behandeld.’
Hij krijgt bijval van VVD, NSC, CDA, BBB, SGP en JA21. Daarmee is een meerderheid gegarandeerd.