Premium Lock Gedraagt de gemiddelde burger zich beter dan Waku Waku?

02 oktober 2021Leestijd: 3 minuten
Een reclamezuil met informatie over het coronatoegangsbewijs en de CoronaCheck app. Foto: ANP

Weigerrestaurant Waku Waku zat fout, maar had ten minste wel het lef om in het volle licht de confrontatie op te zoeken, schrijft Bram Hahn. Op heel veel plekken lappen burgers en bedrijven de regels stiekem aan hun laars.

De rechter had weinig op met de argumenten die het Utrechtse restaurant Waku Waku aanvoerde ter verdediging van de beslissing om gasten niet te controleren op een coronatoegangsbewijs. Het restaurant moet zich aan de nieuwe regels houden, anders blijven de deuren dicht, zo oordeelde de bestuursrechter afgelopen vrijdag 1 oktober.

Een andere uitspraak viel ook niet echt verwachten, en toch knaagt er iets. Niet aan deze kwestie zelf, want Waku Waku werd terecht op de vingers getikt. Hoe vervelend je een maatregel ook vindt: als die democratisch tot stand is gekomen, dan heb je je daaraan te houden. Maar wie sinds vorige week zaterdag 25 september nog in de horeca is geweest, zal zich toch hebben verbaasd over de dagelijkse praktijk van het coronatoegangsbewijs.

Steekproef toont: QR-code wordt vaak genegeerd

Het gaat hier niet om individuele ondernemers, dus namen worden niet genoemd, maar een kleine steekproef in een vijftal horecazaken in verschillende provincies leverde afgelopen week toch een opmerkelijke score op. In slechts één restaurant werd om een QR-code gevraagd, in de vier overige zaken konden gasten gewoon doorlopen. Een identiteitsbewijs om te verifiëren dat de QR-code wel bij de juiste persoon hoort, kwam al helemaal niet in beeld.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw