Premium Lock Nederland staat aan de vooravond van een enorme crisis

08 januari 2022Leestijd: 6 minuten
Protestmars in Amsterdam tegen de coronamaatregelen. Foto: ANP

De fakkelterrorist die voor de deur van D66-leider Sigrid Kaag stond, heeft geen angst meer, schrijft Zihni Özdil. Net als de tienduizend demonstranten die in Amsterdam zonder vrees de mobiele eenheid trotseerden. We kunnen er niet langer omheen: Nederland staat aan de vooravond van een enorme crisis.

‘Ik ben Dr. Love,’ zegt hij heel innemend. Terwijl mijn vrouw en ik afgelopen herfst aan het hardlopen zijn in het Amsterdamse Westerpark, stuiten we op een paar duizend demonstranten die protesteren tegen de coronamaatregelen. Wat ons meteen opvalt, is hoe divers de groep is. Van ‘linkse yogavrouwen’ en het type bakker en slager tot ‘tokkies’ aan wie je kunt zien dat ze arm zijn. En dus ook ‘Dr. Love’. Een knappe Antilliaans-Nederlandse man van middelbare leeftijd met een doktersjas aan en een stethoscoop om zijn nek.

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

‘Ik ben Dr. Love. Maar ik verklap jullie meteen dat ik geen echte dokter ben,’ zegt hij. ‘Toch deel ik een medicijn uit. Het medicijn van liefde.’ Hij drukt een plastic plakhartje op de bovenarm van mijn vrouw. Terwijl ik cynisch denk: mooi trucje gap, om vrouwen te versieren op deze demonstratie, vertelt Dr. Love zijn verhaal. Hij praat over de ‘blinde vlek van de politiek en de media tegen ongevaccineerden’. Dat de duizenden demonstranten allemaal ‘respect en liefde’ hebben voor ‘alle mensen’. Kortom, een prima, beschaafd verhaal.

Samenzwering van de elites

Tot ik hem, expres op een naïeve toon, vraag: ‘Maar hoe zit het dan met Bill Gates en zo? Bestaat dat virus nou wel of niet?’ En toen kwam het eruit. Zijn verhaal kent u inmiddels wel: het is een samenzwering van de elites om met een ‘nepvirus’ de samenleving op slot te zetten en de vrijheid van mensen af te pakken. We leven in een ‘verborgen dictatuur’, zei hij er nog achteraan. De liefdevolle Dr. Love veranderde plotsklaps in een Dr. Hate. Het was opeens ‘wij’ tegen ‘zij’. Het vuur dat uit zijn mond kwam, was gelijk aan dat van een dichtgetimmerde salafist. Of van iemand die woke is, of kies welk sektarisch wereldbeeld dan ook maar uit.

Aan deze episode met Dr. Love moest ik denken toen ik de beelden zag van de man die afgelopen woensdag 5 januari met een brandende fakkel voor de deur van het woonhuis van D66-leider Sigrid Kaag stond. Allereerst maken die beelden duidelijk dat Nederland heel snel volwassen moet worden waar het de bedreiging van politici betreft. Het filmpje van de man duurt zeven minuten. We weten niet wanneer hij uiteindelijk wordt meegenomen, want de beelden stoppen terwijl hij nog bezig is. Ergens aan het eind zie je dat Kaag aan het bellen is met – neem ik aan – de politie. Deze fakkelterrorist is eerder ook aan de deur geweest van demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA). Toen heeft de politie hem niet meegenomen, maar de wijk uitgestuurd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw