Geerten Waling Premium Corner

Belastingmoraal moet van twee kanten komen

15 augustus 2022Leestijd: 3 minuten

Gezien de wildgroei aan crises in het landsbestuur staat de rijksbegroting onder druk. Uitgaven rijzen de pan uit, de belastingbetaler is de dupe. Het kabinet moet zich grote zorgen maken om de lage belastingmoraal, schrijft Geerten Waling.

Mark Rutte gaat de geschiedenis in als een crisispremier. Trad hij in 2010 aan in alleen nog de nasleep van een bankencrisis, twaalf jaar later is het crisis alom: de coronapandemie, krapte op de woning- en arbeidsmarkt, stikstof en CO2, Oekraïne, asielzoekers – roept u maar. Nu hoeft u geen medelijden met hem te hebben: Rutte doet naar eigen zeggen niets liever dan problemen oplossen.

RutteLees meer over de snel stijgende overheidsuitgaven: Trends tijdens 12 jaar premier Rutte

Maar hoeveel mag dat kosten? De uitgaven van de rijksoverheid stijgen voortdurend. Ging het in 1995 nog om 178 miljard euro, bij het aantreden van Rutte waren ze – vooral onder de kabinetten van Balkenende – bijna verdubbeld tot 308 miljard. Onder de eerste twee kabinetten van Rutte, tot 2017 dus, steeg de rijksbegroting nauwelijks, maar daarna ging het hard: respectievelijk 327, 342, 381 en in 2021 zelfs 399 miljard per jaar.

De enorme stijging vanaf 2020 is deels te wijten aan de coronacrisis, maar los daarvan lijkt de VVD al sinds 2017 de liberale belofte van een ‘kleinere overheid’ te zijn vergeten. Dat zal vast te maken hebben met concessies aan haar coalitiepartners, maar dan is de vraag: hoeveel miljard mag Ruttes sleutel tot het Torentje ­eigenlijk kosten?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.