René van Rijckevorsel Premium Corner

Onderstebovenvlag zorgt voor een unheimisch gevoel

09 augustus 2022Leestijd: 3 minuten

De Nederlandse vlag geldt als ‘een eerbetoon aan de natie’. Het rood-wit-blauw staat symbool voor eenheid en onafhankelijkheid van het koninkrijk. Met die vlag moet je niet sollen, dat is fout vlagvertoon, vindt René van Rijckevorsel.

Waar je ook komt, of het nou de Bommelerwaard is of Zandvoort aan Zee, overal zie je omgekeerde Nederlandse vlaggen. Niet alleen op het ‘boerenland’ dus. Soms dundoek, vaker nog zijn het grote stickers die in gemeenten langs doorgaande wegen aan alle lantaarnpalen zijn bevestigd.

De onderstebovenvlag is, zoals bekend, een teken van protest. De omgedraaide vlag dook voor het eerst op in Nederland tijdens gelehesjesbetogingen in 2018. Daarna zag je hem bij demonstraties tegen coronamaatregelen. Het vlagvertoon van nu richt zich tegen het stikstofbeleid in het bijzonder en alle kabinetsbeleid in het algemeen.

De onderstebovenvlag is ook de vlag van verbittering

Het is ook de vlag van verbittering, waaronder snelwegen worden afgezet, branden gesticht en ministers op hun thuisadres fysiek bedreigd.

Volgens aanhangers is de omgekeerde vlag een teken van de noodtoestand waarin Nederland zou verkeren. Op zee gold het omkeren van de vlag immers als noodsignaal. In het Scheepvaartmuseum in Amsterdam hangt een schilderij van de zoektocht naar een matroos die overboord is gevallen. Twee negentiende-eeuwse zeilschepen voeren de omgekeerde vlag in hun mast.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.