Premium Lock Het lamlendige asielbeleid stemt moedeloos

23 augustus 2022Leestijd: 3 minuten
Drukte bij het aanmeldcentrum Ter Apel. Foto: Ramon van Flymen/ANP

Voorstellen om de stroom gelukszoekers in te perken, worden haast altijd als ‘inhumaan’ afgeserveerd. De VVD handelt bovendien praktisch nooit in overeenstemming met haar stoere taal. Zo wordt het asielprobleem alleen maar groter, schrijft Gerry van der List.

Dat Mark Rutte steeds meer losgezongen raakt van de VVD, bleek weer eens op de laatste ledenvergadering. Bijna schouderophalend ging de premier voorbij aan de forse kritiek van veel partijgenoten op het stikstofbeleid van het kabinet en laconiek wees hij andersdenkenden op de mogelijkheid het lidmaatschap op te zeggen. Zo’n houding van de leider maakt het begrijpelijk dat de grootste partij in de Tweede Kamer op het ranglijstje van ledenaantallen slechts op de achtste plaats staat.

Centralisatie

Jelte Wiersma schreef onlangs over de asielproblematiek: Over Albergens onmacht en ‘take back control’: hoe centralisatie maar doorgaat

De afgelopen week tekenden opnieuw leden en zelfs hele lokale afdelingen van de doorgaans volgzame VVD protest aan tegen maatregelen van Rutte IV. Deze keer met het asielbeleid als aanleiding, in het bijzonder de harde ingreep van Eric van der Burg. De – in theorie liberale – staatssecretaris dwong het Twentse dorp Albergen honderden asielzoekers op te vangen en liet weten van plan te zijn zulke verplichtingen een wettelijke basis te geven. Andere gemeenten vernamen tot hun schrik dat plaatselijke hotels al stiekem door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) waren ingeschakeld om vreemdelingen te huisvesten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw