Premium Lock Dit is bij wie Rutte moet aankloppen voor hulp in de landbouwcrisis

06 september 2022Leestijd: 2 minuten
Mark Rutte en Louise Fresco bij Opening Academisch Jaar in Wageningen (2018). Foto: ANP

Wordt het niet eens tijd om iemand met verstand van en ervaring met de landbouwsector naar Den Haag te halen, vraagt Joan Zijerveld zich af. Een recent uit Wageningen vertrokken bestuurder kan de vurig gewenste rots in de branding zijn.

Gezocht: iemand die boven de strijdende partijen staat en niet alleen het belang van de boer en de burger inziet, maar ook de rol van Nederland als internationale voedselproducent erkent. Iemand die niet zomaar omver wordt geblazen door de Tweede Kamer en eenvoudigweg het toekomstperspectief voor boeren uitwerkt en uitlegt.

Het lijkt een zoektocht naar een schaap met vijf poten, maar deze persoon bestaat en heeft onlangs afscheid genomen als bestuursvoorzitter van de Wageningen Universiteit. Misschien heeft Louise Fresco daardoor tijd over en voelt ze zich, nadat ze eerder steeds ‘nee’ heeft gezegd tegen een positie in Den Haag, nu wel verantwoordelijk. Premier Mark Rutte (VVD) moet daarom vandaag nog op zijn fiets stappen en haar smeken hem te helpen om de crisis in de landbouwsector te bezweren. Want Louise Fresco, een denker met bestuurlijke en politieke ervaring en – niet onbelangrijk – een netwerk in Brussel, kan de vurig gewenste rots in de branding zijn.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.