Premium Lock Hoe spiritualiteit een samenleving ontwricht

13 september 2022Leestijd: 3 minuten
Foto: Berlinda van Dam/HH/ANP

Het Ik-tijdperk is nog lang niet voorbij. In het modieuze spirituele denken draait het vooral om persoonlijk heil. De sterke sociale component van het goede oude christendom ontbreekt, schrijft Gerry van der List.

De Haagse Post was een boeiend opinieweekblad dat er zowaar in slaagde ‘links en toch leesbaar’ te zijn, zoals het prikkelende motto luidde. Vooral in de jaren zeventig wist het tijdschrift naam te maken met het signaleren van allerlei maatschappelijke trends.

Daarbij was wel af en toe sprake van een zekere bijziendheid. Redacteuren vertoonden de neiging om in een Amsterdamse kroeg eigenaardigheden uit de eigen kennissenkring tot ingrijpende sociale ontwikkeling uit te roepen en daar dan met een hoop bombarie een omslagverhaal aan te wijden.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Maar soms werd de roos getroffen. Het bekendste voorbeeld was het kerstnummer van 1979. John Jansen van Galen publiceerde daarin een mooi groot verhaal over het ‘Ik-tijdperk’. Helemaal origineel was dit niet. De Amerikaanse journalistieke grootheid Tom Wolfe had drie jaar daarvoor het begrip The ‘Me’ Decade gelanceerd. Maar zijn Nederlandse collega gaf er een eigen draai aan en raakte duidelijk een sociale snaar. Het Ik-tijdperk werd een gevleugeld begrip, een door veel opinieleiders herkende aanduiding voor ‘het welvarende villadorp’ Nederland waar de bewoners vooral met zichzelf bezig zijn.

Eigen verantwoordelijkheden worden overgeheveld naar de staat

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw